Σφοδρή επίθεση του αγιατολάχ Χαμενεΐ στις ΗΠΑ: Είναι «συνένοχες» στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα

Σφοδρή επίθεση του αγιατολάχ Χαμενεΐ στις ΗΠΑ: Είναι «συνένοχες» στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα

«Το παλαιστινιακό έθνος θα βγει "κερδισμένο" από τη σύγκρουση», σύμφωνα με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι «με κάποιο τρόπο διευθύνουν» τις επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ΗΠΑ είναι αδιαμφισβήτητα συνένοχες στα εγκλήματα» που διαπράττονται στη Γάζα, τόνισε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του από την Τεχεράνη.

Έχουν «στα χέρια τους (…) το αίμα των καταπιεσμένων, των παιδιών, των ασθενών, των γυναικών και άλλων», πρόσθεσε κατά τη 19η ημέρα του πολέμου μεταξύ του παλαιστινιακού κινήματος της Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Χαμενεΐ, «οι ΗΠΑ διευθύνουν με κάποιο τρόπο τα εγκλήματα που διαπράττονται στη Γάζα».

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είχε κατηγορήσει στις 18 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ότι είναι «συνένοχες στα εγκλήματα» του Ισραήλ.

Στις 10 Οκτωβρίου ο Χαμενεΐ είχε αρνηθεί ότι η χώρα του εμπλέκεται στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη στήριξη της Τεχεράνης προς «την Παλαιστίνη».

Ο αγιατολάχ εκτίμησε σήμερα ότι «το παλαιστινιακό έθνος» θα βγει «κερδισμένο» από τη σύγκρουση. «Ο μελλοντικός κόσμος είναι αυτός της Παλαιστίνης, όχι αυτός του σιωνιστικού καθεστώτος», τόνισε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απηύθυνε χθες Τρίτη αυστηρή προειδοποίηση προς την Τεχεράνη, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν «με αποφασιστικό» τρόπο σε οποιαδήποτε επίθεση εξαπολύσει «το Ιράν και όσοι συνεργάζονται με αυτό» στη Μέση Ανατολή.