Ισραήλ εναντίον Γκουτέρες για τη δήλωση του ότι η επίθεση της Χαμάς δεν διαπράχθηκε «εν κενώ» – Του ζητούν να παραιτηθεί

Ισραήλ εναντίον Γκουτέρες για τη δήλωση του ότι η επίθεση της Χαμάς δεν διαπράχθηκε «εν κενώ» – Του ζητούν να παραιτηθεί

Ο γ.γ. του ΟΗΕ είπε πως «ο παλαιστινιακός λαός έχει υπομείνει 56 χρόνια αποπνικτικής κατοχής»

Κορυφαίοι ισραηλινοί αξιωματούχοι επιτέθηκαν με σφοδρότητα στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον Αντόνιο Γκουτέρες, χθες Τρίτη, ιδίως επειδή τόνισε προλογίζοντας εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου δεν διαπράχθηκε «εν κενώ», απαιτώντας να παραιτηθεί.

Η τοποθέτηση του κ. Γκουτέρες στο ΣΑ, στην οποία επισήμανε πως η πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς πρέπει να εγγραφτεί στο πλαίσιο δεκαετιών καταπίεσης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, ήταν «καθαρή συκοφαντία του αίματος», ξεσπάθωσε ο Γκιλάντ Ερντάν, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ.

Υποστήριξε πως ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού αδιαφορεί για όσα υπέστησαν οι ισραηλινοί άμαχοι και δικαιολογεί την τρομοκρατία. «Θεωρώ πως ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να παραιτηθεί», πρόσθεσε ο κ. Ερντάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελί Κόεν, ο οποίος έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες.

«Δεν θα συναντηθώ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Μετά την 7η Οκτωβρίου, δεν υπάρχουν περιθώρια για ισορροπημένες προσεγγίσεις. Η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί από το πρόσωπο της Γης», ανέφερε ο κ. Κόεν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε έντονα τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστίνιων, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Καταδικάζοντας την «τρομοκρατική επίθεση» της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και πάνω από 200 άλλοι απήχθησαν, υπογράμμισε πως δεν διαπράχθηκε «εν κενώ». «Ο παλαιστινιακός λαός έχει υπομείνει 56 χρόνια αποπνικτικής κατοχής», θύμισε.

«Έχει δει τη γη του να καταβροχθίζεται σταθερά από οικισμούς και να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία του να στραγγαλίζεται, τους ανθρώπους του να εκτοπίζονται, τα σπίτια του να κατεδαφίζονται. Τις ελπίδες του για πολιτική λύση στο μαρτύριό του να σβήνονται».

Όμως τα δεινά του «δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικιαστικές επιθέσεις της Χαμάς», ούτε «αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», επέμεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ απέρριψε ξερά τις εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ο απολογισμός των θυμάτων των βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού έφθασε τους τουλάχιστον 5.791 νεκρούς χθες Τρίτη. Έθεσε το ρητορικό ερώτημα στο ΣΑ ποια θεωρούν τα κράτη μέλη του πως θα έπρεπε να είναι η «αναλογική απάντηση» στις δολοφονίες βρεφών, τους βιασμούς γυναικών και τους αποκεφαλισμούς θυμάτων και επέσεισε φωτογραφίες ομήρων.

 

«Πώς μπορείς να συμφωνήσεις σε κατάπαυση του πυρός με κάποιος που έχει ορκιστεί να σε σκοτώσει, να καταστρέψει την ύπαρξή σου;», φώναξε, χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς τους «νέους ναζί».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κάποιες αραβικές αντιπροσωπείες αποχώρησαν από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Κόεν, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Αλγερίας και της Λιβύης. Ωστόσο οι αντιπρόσωποι της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έμειναν στις θέσεις τους.

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας, ο Ριάντ αλ Μάλικι, κατήγγειλε την απραξία του Συμβουλίου Ασφαλείας εν μέσω του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς. «Είναι ή δεν είναι καθήκον του Συμβουλίου Ασφαλείας να εξασφαλίζει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και την τήρηση των αρχών και των σκοπών του (καταστατικού) Χάρτη του ΟΗΕ;», διερωτήθηκε καταγγέλλοντας τα «δυο μέτρα και σταθμά» της διεθνούς κοινότητας.

Από την πλευρά του ο αμερικανός ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, παρότι σημείωσε ότι πρέπει να λαμβάνονται «όλες οι πιθανές προφυλάξεις» για την προστασία των αμάχων. Υπενθυμίζοντας πως στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ σκοτώθηκαν υπήκοοι 30 και πλέον κρατών μελών του ΟΗΕ, επέμεινε στο ότι «όλοι μας έχουμε ευθύνη» στον αγώνα για να «κατανικηθεί η τρομοκρατία». Υπογράμμισε πως το Ισραήλ έχει «δικαίωμα και υποχρέωση» να αμυνθεί, ωστόσο «ο τρόπος που το κάνει έχει σημασία». «Οι παλαιστίνιοι άμαχοι πρέπει να προστατευτούν. Αυτό σημαίνει ότι η Χαμάς πρέπει να πάψει να τους χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες (…) και το Ισραήλ πρέπει να λαμβάνει όλες τις πιθανές προφυλάξεις για να αποφεύγεται το να πάθουν κακό».