Πόλεμος στο Ισραήλ: Βίντεο του ισραηλινού στρατού δείχνει τις ανακρίσεις μελών της Χαμάς – «Μας είπαν: όποιος φέρει έναν όμηρο παίρνει 10.000 δολάρια»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Βίντεο του ισραηλινού στρατού δείχνει τις ανακρίσεις μελών της Χαμάς – «Μας είπαν: όποιος φέρει έναν όμηρο παίρνει 10.000 δολάρια»

Στο τέλος του βίντεο, όλοι ρωτήθηκαν αν αυτό που έκαναν ήταν επιτρεπτό από το Ισλάμ

Η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet και η Αστυνομία ανέκριναν από κοινού έξι κρατούμενους από τη Γάζα που συμμετείχαν στην πολύνεκρη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023. Τα πλάνα από την ανάκριση δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα και δείχνουν επιλεγμένα αποσπάσματα από έξι ξεχωριστές ανακρίσεις, αναφέρει η Jerusalem Post.

Κάθε μέλος της Χαμάς είχε μια ελαφρώς διαφορετική εμπειρία, αλλά οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες σημείωσαν ορισμένα κοινά θέματα. «Σε όλους τους δόθηκαν σαφείς οδηγίες να σκοτώσουν και να απαγάγουν πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων μαζί με γυναίκες και παιδιά. Ενώ το έκαναν αυτό, οι διοικητές τους έμειναν πίσω στη Γάζα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η ανταμοιβή

Ένας από αυτούς είπε στις ισραηλινές δυνάμεις ότι «όποιος φέρει έναν όμηρο πίσω [στη Γάζα] παίρνει 10.000 δολάρια και ένα διαμέρισμα».

Είπαν ότι το σχέδιο ήταν να καταλάβουν τις πόλεις στις οποίες επιτέθηκαν και να κρατήσουν θέσεις εκεί μόλις τελειώσουν με τους φόνους και τις απαγωγές των κατοίκων.

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Shin Bet και την αστυνομία δείχνει τους πράκτορες της Χαμάς να αναφέρονται με εξαιρετικές λεπτομέρειες στις δραστηριότητές τους το πρωί της 7ης Οκτωβρίου. «Οι οδηγίες ήταν να απαγάγουν γυναίκες και παιδιά», είπε ένας από αυτούς. Ένας άλλος περιέγραψε όταν είδε ένα πτώμα, λέγοντας: «Το σώμα της ήταν πεσμένο στο πάτωμα. Την πυροβόλησα και ο διοικητής μου μου φώναξε ότι σπατάλησα σφαίρες σε ένα πτώμα».

Ξεκαθάρισαν ότι όταν επρόκειτο για δολοφονία, δεν έπρεπε να κάνουν διάκριση μεταξύ πολιτών και στρατιωτών, σύμφωνα πάντα με τη Jerusalem Post.

Περιγράφουν επίσης μια σειρά από φρικτές δραστηριότητες, όπως η χρήση καπνού για να αναγκάσουν τους πολίτες να φύγουν από το καταφύγιό τους και ο πυροβολισμός πολλών κατοικίδιων ζώων. Αν και το υλικό είναι πολύ μονταρισμένο, πολλές από τις ιστορίες τους περιλαμβάνουν πτώματα που κείτονται στο έδαφος και ανθρώπους που κλαίνε και προσπαθούν να ξεφύγουν.

Στο τέλος του βίντεο, καθένας από τους άντρες της Χαμάς ρωτήθηκε αν αυτό που έκαναν ήταν επιτρεπτό από το Ισλάμ. Όλοι απάντησαν με τον ίδιο τρόπο: «Όχι. Το Ισλάμ δεν επιτρέπει τη δολοφονία γυναικών και παιδιών».