Κρίση στη Μέση Ανατολή: Ανοίγει το πέρασμα της Ράφα για να μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα – «Μόνο τρόφιμα, νερό, φάρμακα» επιτρέπει το Ισραήλ

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Ανοίγει το πέρασμα της Ράφα για να μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα – «Μόνο τρόφιμα, νερό, φάρμακα» επιτρέπει το Ισραήλ

Μπάιντεν: «Εάν η Χαμάς κατασχέσει ή δεν επιτρέψει στα 20 φορτηγά να περάσουν», θα τερματιστεί η προσπάθεια

Την ώρα που ο κόσμος παρακολουθεί σοκαρισμένος τις εξελίξεις σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Αιγύπτου συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Τετάρτη να συνεργαστούν για την επίσπευση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη από τον ισραηλινό στρατό περιοχή, γνωστοποίησαν αργά το βράδυ Ουάσινγκτον και Κάιρο.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υπογράμμισαν την ανάγκη για διατήρηση της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη στρατηγικής σημασίας σχέση μεταξύ των χωρών τους.

 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου συμφώνησε να ανοίξει το σημείο διέλευσης της Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας – για «να αφήσει έως και 20 φορτηγά να περάσουν» προκειμένου να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα.

 

«Εάν η Χαμάς τα κατασχέσει ή δεν τους επιτρέψει να περάσουν», θα τερματιστεί η προσπάθεια, διευκρίνισε ο Μπάιντεν, αποδίδοντας «εύσημα» στον πρόεδρο της Αιγύπτου για τη «συνεργασία» του.

Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνωστίζονται περίπου 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, θα πρέπει να είναι «συστηματική», της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, τόνισε ωστόσο χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο, «εφόσον πρόκειται για τρόφιμα, νερό και φάρμακα (που προορίζονται) για τους αμάχους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας» και «εφόσον οι προμήθειες δεν φθάσουν στη Χαμάς».

Νεκροί Παλαιστίνιοι σε επιχείρηση του στρατού του Ισραήλ και έφοδο εποίκων στη Δυτική Όχθη

Στο μεταξύ, νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα από πυρά στρατιωτών του Ισραήλ στο χωριό Μπούντρους, στη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία και το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο νεαρός, ο Τζιμπρίλ Αουάντ, σκοτώθηκε και άλλος ένας Παλαιστίνιους τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης ισραηλινών στρατευμάτων στο χωριό, διευκρίνισε.

Παράλληλα, ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet –η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Γεντότ Αχαρονότ– αναφέρει, επικαλούμενος το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, πως άλλος Παλαιστίνιος, 21 ετών, ο Μοχάμεντ Φαουάκα, σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών εποίκων κοντά στο χωριό Ντούρα αλ Κάρα χθες Τετάρτη αργά το βράδυ.

Νωρίτερα χθες, δυο παλαιστίνιοι έφηβοι σκοτώθηκαν σε επεισόδια με ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στη Ραμάλα.

Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο από το 1967 παλαιστινιακό έδαφος, ήδη πολύ τεταμένη αυτή τη χρονιά, κλιμακώθηκε ξανά μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.

 

Μετά τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων στον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακές οργανώσεις στη Δυτική Όχθη κάλεσαν σε διαδηλώσεις, που ήταν σίγουρο ότι θα οδηγούσαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό. Εξάλλου, η βία των εποίκων κλιμακώνεται, σύμφωνα με τον Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ αρμόδιο για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου.

Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε δυο χωριά στον νότιο Λίβανο

Παράλληλα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε δυο χωριά στον νότιο Λίβανο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μεταδίδει το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν.

Πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον των κοινοτήτων Καφρ Σούμπα και Οντάισα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Χθες Τετάρτη το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το οποίο πρόσκειται στο Ιράν, ανακοίνωσε μέσω Telegram πως δυο μέλη του σκοτώθηκαν ενώ «είχαν εμπλακεί σε μάχες» στον νότιο Λίβανο, ενώ τρίτο νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Διευκρίνισε πως εξαπολύθηκαν επιθέσεις εναντίον πέντε ισραηλινών θέσεων, συμπεριλαμβανομένου στρατοπέδου του Ισραήλ στη Ζαρίτ και θέσης στη Ρας Νακούρα, ιδίως με κατευθυνόμενους πυραύλους.

 

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ανταπέδωσε πυρά εναντίον θέσεών του στη Ζαρίτ και έπειτα από εκτοξεύσεις αντιαρματικών πυραύλων εναντίον των κιμπούτς Μανάρα και Ρος ΧαΝίκρα κοντά στα σύνορα, διαμηνύοντας πως θα συνεχίσει να «πλήττει (…) στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ».

Οι μάχες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου έπειτα από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου είναι οι πιο πολύνεκρες από τον πόλεμο Ισραήλ/Χεζμπολάχ το 2006. Το σιιτικό κίνημα ανακοίνωσε χθες πως μαχητής του υπέκυψε σε τραύματα που υπέστη την Τρίτη, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων των εχθροπραξιών της ημέρας αυτής στα έξι.

Μονοψήφιος αριθμός υπηκόων της Γερμανίας σκοτώθηκε στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, η γερμανική διπλωματία επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι στα θύματα της άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου συγκαταλέγεται μονοψήφιος αριθμός πολιτών της Γερμανίας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πιστεύει πως κάτω από δέκα Γερμανοί «έπεσαν θύματα της τρομοκρατίας της Χαμάς», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Διευκρίνισε πως το γερμανικό ΥΠΕΞ βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ισραηλινές αρχές και η κυβέρνηση επιβεβαιώνει θανάτους μόνο αφού έχουν ενημερωθεί οι συγγενείς των θυμάτων. Πρόσθεσε πως χαμηλός τριψήφιος αριθμός υπηκόων της Γερμανίας παραμένει στη Λωρίδα της Γάζας και στη λίστα του υπουργείου ως προς την αντιμετώπιση κρίσεων.

Επισήμανε πως υπάρχει συνεχής επαφή με εταίρους της χώρας στην περιοχή ώστε να καταστεί εφικτό να φύγουν αυτοί που το επιθυμούν.

Γερμανοί πιστεύεται επίσης πως συγκαταλέγονται στους σχεδόν 200 ανθρώπους που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πάντα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. Το Βερολίνο καταβάλλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στοίχισε τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους, κατά πλειονότητα αμάχους. Χαρακτηρίζεται η χειρότερη καταστροφή από καταβολής κράτους.

Επίσης χθες, 68 Γερμανοί επέστρεψαν από το Ισραήλ στο Βερολίνο με αεροσκάφος της Μπούντεσβερ, τύπου Airbus A321, που προσγειώθηκε στις 00:34 (σ.σ. τοπική ώρα· στη 01:34 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη διοίκηση επιχειρήσεων του γερμανικού στρατού. Άλλο αεροσκάφος, με 19 επιβαίνοντες, προσγειώθηκε στην Κολονία στις 23:06 (00:06 ώρα Ελλάδας). Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν απομακρύνει αεροπορικώς από το Ισραήλ πάνω από 300 πολίτες της Γερμανίας μέχρι τώρα.

Η Αυστρία αναθεωρεί προς το χειρότερο, στους 4 νεκρούς, τον απολογισμό των θυμάτων

Τέσσερις πολίτες της Αυστρίας, οι οποίοι είχαν επίσης την υπηκοότητα του Ισραήλ, έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη.

Ακόμη ένας Αυστριακός παραμένει αγνοούμενος.

«Με μεγάλη μας θλίψη πρέπει να ανακοινώσουμε ότι η βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στοίχισε τη ζωή άλλου ενός πολίτη με διπλή υπηκοότητα, της Αυστρίας και το Ισραήλ», ανέφερε η αυστριακή διπλωματία, η οποία είχε επιβεβαιώσει τρεις θανάτους την περασμένη εβδομάδα.