Η Νότια Αφρική αρνείται ότι προσέφερε τη στήριξή της στη Χαμάς

Η Νότια Αφρική αρνείται ότι προσέφερε τη στήριξή της στη Χαμάς

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται από την αφρικανική χώρα η επικοινωνία στελεχών είχε να κάνει με παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε σήμερα ότι η υπουργός Εξωτερικών της χώρας μίλησε τηλεφωνικά με τον ηγέτη της Χαμάς με αντικείμενο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και σε άλλα παλαιστινιακά εδάφη, διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι εξέφρασε τη στήριξή της στην οργάνωση, στον πόλεμό της με το Ισραήλ.

Η υπουργός Ναλέντι Πάντορ έλαβε ένα αίτημα να επικοινωνήσει με τον ηγέτη της Χαμάς, τον Ισμαήλ Χανίγια, ανέφερε το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας (DIRCO), και ανταποκρίθηκε στο πλαίσιο της προθυμίας της Νότιας Αφρικής να συνομιλεί με όλες τις πλευρές ώστε να διευκολύνει τον διάλογο.

Η τοπική εφημερίδα News24 έγραψε νωρίτερα ότι η Χαμάς ανακοίνωσε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα υποστήριξης από την υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, χωρίς να κατονομάσει την Πάντορ, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Δεν έχουμε διμερείς σχέσεις με τη Χαμάς. Η στήριξη στον παλαιστινιακό αγώνα κατά της κατοχής δεν ισοδυναμεί με στήριξη στη Χαμάς», διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος του προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα, ο Βίνσεντ Μαγκουένια, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Η Νότια Αφρική ανέκαθεν συνηγορούσε υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και συνέκρινε τον αγώνα των Παλαιστινίων με τον δικό της κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ που έληξε το 1994.