ΗΠΑ: Καταδικάστηκε αδίκως σε ισόβια, αποφυλακίστηκε μετά από 16 χρόνια και σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού

ΗΠΑ: Καταδικάστηκε αδίκως σε ισόβια, αποφυλακίστηκε μετά από 16 χρόνια και σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού

Βοηθός σερίφη σταμάτησε τον Αφροαμερικανό για τροχονομικό έλεγχο, χρησιμοποίησε αρχικά τέιζερ και μετά πυροβόλησε

Ένας Αφροαμερικανός ο οποίος εξέτισε 16 χρόνια στη φυλακή, καταδικασμένος αδίκως για ένοπλη ληστεία, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από έναν βοηθό σερίφη, που τον σταμάτησε για τροχονομικό έλεγχο, ενώ πήγαινε να επισκεφθεί τη μητέρα του στη Φλόριντα.

Ο βοηθός σερίφη σταμάτησε τον Λέοναρντ Άλαν Κιουρ, 53 ετών, το πρωί της Δευτέρας στον Διαπολιτειακό 95 στην κομητεία Κάμντεν, κοντά στα σύνορα με τη Φλόριντα. Ακολούθησε διαπληκτισμός και ο βοηθός του σερίφη σκότωσε τον Κιουρ, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της Τζόρτζια. Πριν από 20 χρόνια ο Κιουρ είχε συλληφθεί για ένοπλη ληστεία και επίθεση με πυροβόλο όπλο σε ένα κατάστημα της αλυσίδας Walgreen στην Ντένια Μπιτς της Φλόριντας. Έναν χρόνο αργότερα οι ένορκοι τον έκριναν ένοχο και τον καταδίκασαν σε ισόβια.

Τον Δεκέμβριο του 2019 ο Κιουρ ζήτησε από μια νεοσυσταθείσα τότε επιτροπή αναψηλαφήσεων να επανεξετάσει την περίπτωσή του, με βάση νέα αποδεικτικά στοιχεία και τα ερωτηματικά που είχαν τεθεί όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αναγνωρίστηκε από τους μάρτυρες ως βασικός ύποπτος. Ένας δικαστής ακύρωσε στη συνέχεια την καταδίκη του και οι κατηγορίες σε βάρος του αποσύρθηκαν.

Την εκπροσώπηση του Κιουρ στην έφεσή του είχε αναλάβει η μη κυβερνητική οργάνωση Innocence Project. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, ο 53χρονος πήγαινε στη Φλόριντα για να επισκεφθεί τη μητέρα του όταν συνέβη το τραγικό περιστατικό. Μετά την αποφυλάκισή του ο Κιουρ είχε βρει δουλειά, σκόπευε να αγοράσει σπίτι και ήλπιζε να φοιτήσει σε ένα κολέγιο, στον τομέα της μουσικής παραγωγής, πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν, για ποιον λόγο ο αστυνομικός, τα στοιχεία του οποίου δεν δημοσιοποίηθηκαν, σταμάτησε το αυτοκίνητο του Κιουρ ή γιατί τον έθεσε υπό κράτηση. Η Υπηρεσία Ερευνών της Τζόρτζια ανέφερε, ότι ο βοηθός σερίφη είπε στον Κιουρ, ότι ήταν υπό κράτηση, εκείνος δεν συμμορφώθηκε με τις εντολές του και του επιτέθηκε. Ο αστυνομικός χρησιμοποίησε αρχικά ένα όπλο ακινητοποίησης (τέιζερ) και ένα γκλομπ, προτού να τραβήξει το όπλο του και να πυροβολήσει τον 53χρονο.

Ο σερίφης της κομητείας Κάμντεν Τζιμ Πρόκτορ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook, ότι ζήτησε από τις πολιτειακές αρχές να ερευνήσουν την υπόθεση.