Η Βρετανία στηρίζει στρατιωτικά το Ισραήλ: Στέλνει πολεμικά πλοία, ελικόπτερα και πεζικό στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Βρετανία στηρίζει στρατιωτικά το Ισραήλ: Στέλνει πολεμικά πλοία, ελικόπτερα και πεζικό στην Ανατολική Μεσόγειο

Παράλληλα θα αποδεσμεύσει πρόσθετους πόρους για την ασφάλεια της εβραϊκής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Βρετανία θα αναπτύξει δύο πολεμικά πλοία αλλά και ελικόπτερα και αεροσκάφη εποπτείας στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να στηρίξει το Ισραήλ και να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα, ανακοίνωσε απόψε το γραφείο του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΡΤ η στρατιωτική στήριξη θα γίνει με όλους τους τρόπους:

  • Αεροσκάφη επιτήρησης της Βασιλικής Αεροπορίας θα ξεκινήσουν περιπολίες σήμερα [FRI] για να βοηθήσουν τους εταίρους να παρακολουθούν τις αναδυόμενες απειλές για την περιφερειακή ασφάλεια.
  • Ειδική ομάδα του Βασιλικού Ναυτικού θα αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες για να βοηθήσει στον μετριασμό της ανθρωπιστικής κρίσης
  • Στρατιωτικές ομάδες ενισχύθηκαν σε όλη την περιοχή καθώς ενισχύεται η συνεργασία με το Ισραήλ

Ο Ρίσι Σούνακ έδωσε εντολή να αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην ανατολική Μεσόγειο για να υποστηρίξουν το Ισραήλ, να ενισχύσουν την περιφερειακή σταθερότητα και να αποτρέψουν την κλιμάκωση.

Αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας και επιτήρησης θα αρχίσουν να πετούν στην περιοχή από την Παρασκευή για να παρακολουθούν απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα, όπως η μεταφορά όπλων σε τρομοκρατικές ομάδες.

Εν τω μεταξύ, ειδική ομάδα του Βασιλικού Ναυτικού θα μεταφερθεί στην ανατολική Μεσόγειο την επόμενη εβδομάδα ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για την υποστήριξη των ανθρωπιστικών προσπαθειών.

Το στρατιωτικό πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει αεροσκάφη P8, μέσα επιτήρησης, δύο πλοία του Βασιλικού Ναυτικού – RFA Lyme Bay και RFA Argus – τρία ελικόπτερα Merlin και μια εταιρεία Royal Marines, θα είναι σε ετοιμότητα για να προσφέρουν πρακτική υποστήριξη στο Ισραήλ και τους εταίρους στην περιοχή.

Ο κ Σούνακ ζήτησε επίσης να ενισχυθούν όλες οι στρατιωτικές ομάδες στο Ισραήλ, την Κύπρο και σε όλη την περιοχή για να υποστηρίξουν τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης και τις προσπάθειες των γειτονικών χωρών να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε μετάδοση από αστάθεια στο Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός μίλησε σήμερα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Abdel Fattah al-Sisi, για να κατανοήσει την ευρύτερη περιφερειακή εικόνα και να υπογραμμίσει τη σημασία της υποστήριξης των αμάχων να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο αλ-Σίσι για τη βοήθεια της Αιγύπτου στη βοήθεια των Βρετανών υπηκόων στην περιοχή.

Η βρετανική κυβέρνηση θα αποδεσμεύσει επίσης πρόσθετους πόρους για την ασφάλεια της εβραϊκής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού καταγράφηκαν 139 αντισημιτικές ενέργειες μέσα σε τέσσερις ημέρες – πενταπλάσιες σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι θα διατεθούν άλλα 3 εκατομμύρια στερλίνες (3,5 εκατ. ευρώ) στον οργανισμό που είναι αρμόδιος για την προστασία της εβραϊκής κοινότητας, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το τηλεοπτικό κανάλι Sky News μετέδωσε εξάλλου ότι δύο εβραϊκά σχολεία στο Λονδίνο θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Δευτέρα για λόγους ασφαλείας.