Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Προληπτικό το χτύπημά μας» δηλώνει ανώτατο στέλεχος της Χαμάς

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Προληπτικό το χτύπημά μας» δηλώνει ανώτατο στέλεχος της Χαμάς

«Το Ισραήλ θα εξαπέλυε επίθεση εναντίον μας» υποστήριξε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της ισλαμιστικής οργάνωσης

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ήταν «προληπτικό χτύπημά» και είχε ως αποκλειστικό στόχο στρατιώτες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, υποστήριξε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Salah al-Aruri, σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera.

Όπως ισχυρίστηκε, η Χαμάς είχε λάβει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ σκόπευε να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της οργάνωσης μετά τη γιορτή Sukkot, εξ ου και η απόφαση για ένα «προληπτικό χτύπημα». Υποστήριξε δε, ότι «οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις (του Ισραήλ) κατεδαφίστηκαν μέσα σε τρεις ώρες, εκπλήσσοντάς μας μάλιστα. Το Ισραήλ επιδιώκει να αποσπάσει την προσοχή από τη δική του παραβατική συμπεριφορά».

Ο ίδιος υποστήριξε, ότι μετά την πτώση της διοίκησης της Μεραρχίας της Γάζας, οι μαχητές της Χαμάς πήραν αρχικά μόνο στρατιώτες ως αιχμαλώτους, αλλά αργότερα μπήκαν στη σκηνή ένοπλοι πολίτες, με αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος. «Οι κατηγορίες από το Ισραήλ και τη Δύση, ότι διαπράττουμε εγκλήματα, είναι ψέματα. Το Ισραήλ είναι αυτό που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το Ισραήλ δεν στοχεύει μόνο τις υποδομές της Χαμάς, αλλά και τους αμάχους» είπε.

Ανέφερε ακόμη, ότι η Χαμάς είναι προετοιμασμένη για κάθε σενάριο, ακόμη και μιας χερσαίας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόσθεσε, ότι οι συζητήσεις για το θέμα των αιχμαλώτων θα γίνουν μόνο «μετά το τέλος των μαχών».