Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ σφυροκοπεί τη Γάζα – Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από την Χαμάς

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ σφυροκοπεί τη Γάζα – Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από την Χαμάς

Το Τελ Αβίβ έχει επιστρατεύσει 300.000 εφέδρους - Στην ανατολική Μεσόγειο έστειλαν οι ΗΠΑ το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford - Μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες από την Χαμάς

Κλιμακώνεται η εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τη Χαμάς να εξαπολύει νέο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ, το οποίο προχωρά σε ολικό αποκλεισμό της Γάζας.

Ο Ισραηλινός στρατός ο οποίος έχει καλέσει μέχρι στιγμής 300.000 εφέδρους, έχει εξαπολύσει «εκτεταμένη» επίθεση σε θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ διέταξε την πλήρη πολιορκία της Γάζας, με τον ίδιο να αναφέρει, ότι θα υπάρξει αποκλεισμός σε «ηλεκτρισμό, τρόφιμα, καύσιμα», ενώ λίγο αργότερα ο ισραηλινός υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε, πως έδωσε εντολή να σταματήσει αμέσως και η υδροδότηση της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε, ότι τουλάχιστον 560 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 2.900 έχουν τραυματισθεί στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον αποκλεισμένο θύλακα από προχθές Σάββατο. Στο μεταξύ, σειρήνες ηχούν σε όλη την Ιερουσαλήμ, το Τελ Αβίβ και άλλες περιοχές του Ισραήλ, καθώς εκτοξεύονται ρουκέτες από τη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, τις αμερικανικές ανησυχίες ότι η αιματηρή σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπλοκή άλλων πλευρών της περιοχής, αντανακλά η μετακίνηση της δύναμης κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford, αλλά και πολεμικών πλοίων συνοδείας στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Λευκός Οίκος άλλωστε επιβεβαίωσε, ότι εννέα Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν στο Ισραήλ.

Αλλά και το Κρεμλίνο κρίνει υψηλό τον κίνδυνο εμπλοκής «τρίτων δυνάμεων» στην σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. «Ο κίνδυνος εμπλοκής τρίτων δυνάμεων στη σύγκρουση αυτή είναι υψηλός», διευκρίνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, καλώντας να αρχίσει «διαδικασία διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό», σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Ria Novosti και Tass.

Καταριανοί διαμεσολαβητές είχαν στο μεταξύ επείγουσες συνομιλίες με αξιωματούχους της Χαμάς, σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούν την ελευθερία για γυναικόπαιδα από το Ισραήλ, που απήχθησαν από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση και κρατούνται στη Γάζα σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση 36 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ, είπε μια πηγή στο Reuters.

Οι διαπραγματεύσεις, τις οποίες διεξάγει το Κατάρ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ από το βράδυ του Σαββάτου, «εξελίσσονται θετικά» σύμφωνα με την πηγή, που έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική πρόοδο. Το Κατάρ βρίσκεται σε επαφή με αξιωματούχους της Χαμάς στην Ντόχα και στη Γάζα, είπε η πηγή, από το Σάββατο που η ισλαμιστική οργάνωση εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραήλ σκοτώνοντας περισσότερους από 700 Ισραηλινούς και συλλαμβάνοντας δεκάδες ομήρους.