Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Χερσαία επίθεση στη Γάζα ετοιμάζει το Ισραήλ – Πάνω από 800 οι νεκροί

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Χερσαία επίθεση στη Γάζα ετοιμάζει το Ισραήλ – Πάνω από 800 οι νεκροί

Άγνωστος εξακολουθεί να παραμένει ο αριθμός των ισραηλινών και ξένων πολιτών που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Κλιμακώνεται η σύγκρουση του Ισραήλ και την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, με τις σειρήνες συναγερμού να ηχούν και στα ανατολικά της Λωρίδας της Γάζας, ενώ στην ένοπλη σύρραξη μπαίνει και η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, αλεξιπτωτιστές της Χαμάς «προσγειώθηκαν» στο Κιμπούτζ Μάγκερν και μάχονται με τον ισραηλινό στρατό. Σύμφωνα με το CNN, εκκενώνονται 20 ισραηλινές κοινότητες, εν μέσω νέων πυραυλικών επιθέσεων από τη Χαμάς, αλλά και από την φιλο-ιρανική Χεζμπολάχ που πλήττει το βόρειο Ισραήλ. «Τα όπλα και οι ρουκέτες» είναι με τους ένοπλους Παλαιστίνιους της Χαμάς ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, όπου ήδη στρέφονται «ως απάντηση» πυρά όλμου από το ισραηλινό πυροβολικό.

Ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών ανήλθε σε 500-600, όπως μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ υπόσχεται σκληρά αντίποινα. Καθώς οι μάχες στη Γάζα μαίνονται, Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε, ότι «εκατοντάδες τρομοκράτες» σκοτώθηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν. Το Ισραήλ πολεμάει με μαχητές στο νότο και εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Γάζα, ισοπεδώνοντας σημαντικά κτίρια. Τουλάχιστον 310 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά και σχεδόν 1.800 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε το Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίεισε, ότι ξεκινάει έναν «μακρόχρονο και δύσκολο πόλεμο», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο ανήκει στη Χαμάς. «Θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια για τους πολίτες του Ισραήλ και θα νικήσουμε», διαβεβαίωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός ζητώντας από τους κατοίκους στα σύνορα με τη Γάζα, να φύγουν το συντομότερο από τα σπίτια τους. Αμέσως μετά, ο ισραηλινός στρατός άρχισε να εκκενώνει την περιοχή των συνόρων. Χιλιάδες άνθρωποι θα μεταφερθούν σε άλλα σημεία του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς σε ομιλία του διατύπωσε απειλές για το τέμενος Αλ Ακσά, καταγγέλλοντας τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας και τις πρωτοβουλίες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών χωρών. «Πόσες φορές σας προειδοποιήσαμε, ότι οι Παλαιστίνιοι διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς εδώ και 75 χρόνια, ωστόσο αρνείστε να αναγνωρίσετε τα δικαιώματα του λαού μας;», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Επίκειται χερσαία εισβολή στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός φαίνεται παράλληλα, να προετοιμάζεται και για μια χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων και εξουδετέρωσης μαχητών της Χαμάς, που εξακολουθούν να βρίσκονται στο ισραηλινό έδαφος, στέφθηκε με επιτυχία. Το Ισραήλ εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, με δεκάδες ανθρώπους να αγνοούνται και να πιστεύεται ότι είναι όμηροι μέσα στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Ένα κέντρο αγνοουμένων έχει δημιουργηθεί κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Επίσης, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) προσπαθούν να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό των ομήρων, που έχουν συλληφθεί στη Γάζα, με τον διεθνή εκπρόσωπο του στρατού να τονίζει την «περίπλοκη» φύση της κατάστασης στο CNN την Κυριακή. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του IDF αντισυνταγματάρχης Richard Hecht είπε, ότι οι IDF κατανοούν, ότι «δεκάδες» όμηροι έχουν συλληφθεί στη Γάζα. Ο Χεχτ είπε, ότι ο στρατός θα εκκενώσει τις ισραηλινές κοινότητες γύρω από τη Γάζα και «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις παράπλευρες ζημιές και να εκδιώξουν ανθρώπους που δεν εμπλέκονται».