Πορτογαλία: Η κυβέρνηση θα καταργήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τους αλλοδαπούς κατοίκους

Πορτογαλία: Η κυβέρνηση θα καταργήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τους αλλοδαπούς κατοίκους

Λόγω της στεγαστικής κρίσης

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τους αλλοδαπούς κατοίκους στην Πορτογαλία «δεν δικαιολογούνται πλέον», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, προαναγγέλλοντας τον τερματισμό του προγράμματος αυτού το 2024, καθώς αυτό οδήγησε στην άνοδο των ενοικίων και της αγοράς κατοικιών, σε μια από τις φτωχότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2009, επιτρέπει σε ξένους που κατοικούν στη χώρα πάνω από 183 ημέρες το χρόνο, να επωφελούνται από έναν ειδικό φορολογικό συντελεστή 20% για εισοδήματα που προέρχονται από οικονομική δραστηριότητα στην Πορτογαλία και από «δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας», όπως αυτές που εξασκούν οι γιατροί και οι καθηγητές πανεπιστημίου.

Το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή με στόχο την προσέλκυση επενδυτών και επαγγελματιών, ενώ η Πορτογαλία βίωνε οικονομική κρίση.

Άλλα πλεονεκτήματα που δίνει το πρόγραμμα είναι φοροαπαλλαγές σε όλα σχεδόν τα εισοδήματα των αλλοδαπών αν αυτά φορολογούνται στη χώρα προέλευσης και ενιαίο φορολογικό συντελεστή 10% στις συντάξεις που χορηγούνται από άλλη χώρα.

Οι Πορτογάλοι πολίτες που ζούσαν στο εξωτερικό για πέντε ή περισσότερα χρόνια μπορούσαν επίσης να υποβάλουν αίτηση.

Ο Κόστα δήλωσε χθες βράδυ στο πορτογαλικό CNN ότι το πρόγραμμα «φούσκωσε την αγορά κατοικίας», και το χαρακτήρισε «δημοσιονομική αδικία που πλέον δεν δικαιολογείται» να υπάρχει.

«Αυτό δεν έχει πλέον νόημα», ανέφερε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι όσοι ήδη επωφελούνται από αυτό θα συνεχίσουν να επωφελούνται.

Η ανακοίνωση ήρθε δύο ημέρες μετά τις διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων στους δρόμους της Λισαβόνας και σε άλλες πόλεις σε όλη την Πορτογαλία για να διαμαρτυρηθούν για την άνοδο των ενοικίων και των τιμών των κατοικιών, που τροφοδοτούνται από τη αυξανόμενη αναβάθμιση αστικών περιοχών και τον τουρισμό που ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της κυβέρνησης, πάνω από το 50% των εργαζομένων είχαν πέρσι μηνιαίο μισθό κάτω των 1.000 ευρώ, ενώ οι τιμές ενοικίων στην Λισαβόνα από την έναρξη της εκρηκτικής ανόδου του τουρισμού το 2015, αυξήθηκαν κατά 65%, καθιστώντας απρόσιτες τις τιμές ενοικίων των διαμερισμάτων για πολλούς.

Οι τιμές πώλησης των κατοικιών εκτοξεύθηκαν κατά 137% εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με τους ειδικούς σε δεδομένα στέγασης Confidencial Imobiliario.

Επικριτές λένε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση νωρίτερα φέτος, τα οποία περιλαμβάνουν περιορισμούς στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις Airbnb και αλλαγές στο σύστημα χορήγησης χρυσής βίζας της χώρας δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, η οποία επιδεινώθηκε επίσης από τη χρόνια έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών.