Ισπανία: Ο δήμος της Μούρθια θα κλείσει δύο από τα κλαμπ όπου 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φωτιά

Ισπανία: Ο δήμος της Μούρθια θα κλείσει δύο από τα κλαμπ όπου 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φωτιά

Είχε βρεθεί πριν από έναν χρόνο ότι λειτουργούσαν χωρίς άδεια - Άγνωστο πώς συνέχιζαν να λειτουργούν

Δύο νυχτερινά κέντρα που καταστράφηκαν από φονική φωτιά στην πόλη Μούρθια, στην νοτιοανατολική Ισπανία, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχε βρεθεί πριν από έναν χρόνο ότι λειτουργούσαν χωρίς άδεια και είχε διαταχθεί τότε το κλείσιμό τους, δήλωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Δεν είναι σαφές γιατί είχε επιτραπεί στα κλαμπ να συνεχίσουν τη λειτουργία τους έπειτα από αυτή τη σύσταση. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη φωτιά τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, Κυριακή, ανέφεραν οι αρχές, στη φονικότερη εδώ και δεκαετίες φωτιά στην Ισπανία.

Η φωτιά έπληξε τρία παρακείμενα νυχτερινά κέντρα στην Αταλάγιας, στα περίχωρα της πόλης, όμως δύο από αυτά --το Teatre και το Fonda Milagros-- ήταν εκείνα που επλήγησαν περισσότερο. Τα αίτια της φωτιάς παραμένουν άγνωστα.

Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου πως το Teatre, το οποίο είχε άδεια λειτουργίας ως νυχτερινό κέντρο και κουζίνα από το 2008, είχε ζητήσει ειδική άδεια αφού οι εγκαταστάσεις του χωρίστηκαν στα δυο το 2019.

Όμως, τον Ιανουάριο του 2022, ο δήμος εξέδωσε διαταγή παύσης κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς ο χωρισμός του κτιρίου απαιτούσε την υποβολή αίτησης ώστε να εκδοθεί μια εντελώς διαφορετική άδεια. Το Teatre κατέθεσε ένσταση κατά της απόφασης, η οποία απορρίφθηκε, και η εντολή να κλείσει εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2022, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

"Θα κάνουμε όσους μπορεί να ήταν υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αντόνιο Ναβάρο, δημοτικός σύμβουλος αστικού σχεδιασμού.

Ο Ναβάρο, που είπε πως οι δημοτικές αρχές δεν γνώριζαν πως τα νυχτερινά κέντρα παρέμεναν ανοικτά παρά την εντολή κλεισίματος, είπε πως δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί αν τοπικοί επιθεωρητές είχαν επισκεφθεί πρόσφατα τους χώρους προκειμένου να εφαρμόσουν τη εντολή.

Όλα τα θύματα βρέθηκαν στο κλαμπ La Fonda, η οροφή του οποίου κατέρρευσε λόγω της έντασης της φωτιάς, δήλωσε ο Ντιέγκο Σεράλ, εκπρόσωπος της ισπανικής εθνικής αστυνομίας.

Ο δικηγόρος της La Fonda, Φρανθίσκο Αντάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως κανείς δεν είχε ενημερώσει το κλαμπ ότι δεν είχε άδεια εν ισχύ. "Στην πραγματικότητα, πριν από έναν χρόνο, χρειάστηκε να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις ως αποτέλεσμα μιας επιθεώρησης", πρόσθεσε.

Ο δήμος της Μούρθια θα συμμετάσχει στην αγωγή εναντίον του κλαμπ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι διασώστες δεν έχουν βρει άλλα πτώματα και δεν υπάρχουν αγνοούμενοι, δήλωσε ο επικεφαλής του περιφερειακού γραφείου της κεντρικής κυβέρνησης, Φρανθίσκο Χιμένεθ, στη δημόσια τηλεόραση TVE.

Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ πολλοί από τους νεκρούς ήταν από μια παρέα που γιόρταζε γενέθλια.

Η αστυνομία δεν μπόρεσε ακόμη να μπει στο κτίριο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του κινδύνου περαιτέρω κατάρρευσης του κτιρίου, δήλωσε ο δήμαρχος της Μούρθια, Χοσέ Μπαγιέστα, στη δημόσια τηλεόραση.

Οι πυροσβέστες εργάζονται προκειμένου να σταθεροποιήσουν τη δομή, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί τα πτώματα μόλις τριών από τα 13 θύματα.