Βρετανία: Η Ινδία διαμαρτυρήθηκε για περιστατικό στο οποίο ενεπλάκη διπλωμάτης της έξω από ναό σιχ στη Σκωτία

Βρετανία: Η Ινδία διαμαρτυρήθηκε για περιστατικό στο οποίο ενεπλάκη διπλωμάτης της έξω από ναό σιχ στη Σκωτία

Το περιστατικό διέψευσε μια ομάδα σιχ της περιοχής

Η διπλωματική αποστολή της Ινδίας στο Λονδίνο διαμαρτυρήθηκε χθες Σάββατο στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας για ένα «επονείδιστο γεγονός» στη διάρκεια του οποίου Ινδός διπλωμάτης στη χώρα βρέθηκε αντιμέτωπος με διαδηλωτές σε ναό σιχ στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Το περιστατικό, το οποίο διέψευσε μια ομάδα σιχ της Σκωτίας, σημειώθηκε την ώρα που ο Καναδάς κατηγορεί την Ινδία ότι εμπλέκεται στη δολοφονία ενός αυτονομιστή ηγέτη σιχ και Καναδού πολίτη τον Ιούνιο στο Βανκούβερ, προκαλώντας διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών.

Η ινδική αποστολή ανακοίνωσε ότι ο Βίκραμ Ντοραϊσουάμι, ύπατος επίτροπος της Ινδίας στη Βρετανία, είχε προσκληθεί σε ναό σιχ στη Σκωτία την Παρασκευή για μια συζήτηση. Όμως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, μόλις έφτασε βρέθηκε αντιμέτωπος με τρεις ανθρώπους, τους οποίους η ινδική πρεσβεία χαρακτήρισε «μη τοπικά, ακραία στοιχεία», οι οποίοι προσπάθησαν «να ανοίξουν με τη βία» την πόρτα του οχήματός του. Ο διπλωμάτης έφυγε χωρίς να πραγματοποιήσει την επίσκεψη.

Η Αν- Μαρί Τρεβέλιαν, υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, δήλωσε «ανήσυχη». «Η ασφάλεια των ξένων διπλωματών είναι ύψιστης σημασίας και οι χώροι λατρείας στη Βρετανία πρέπει να είναι ανοικτοί για όλους», τόνισε στην πλατφόρμα X.

Ωστόσο μια σκωτσέζικη ομάδα σιχ έκανε λόγο για «λανθασμένες πληροφορίες» σχετικά με μια «ειρηνική και νόμιμη διαδήλωση κατά της επίσημη επίσκεψης του Ντοραϊσουάμι» στον ναό.

Ο διπλωμάτης «ήταν ασφαλής στο όχημά του», «επέλεξε να απομακρυνθεί από τον ναό και δεν έμεινε για να απαντήσει στις νόμιμες ανησυχίες της κοινότητας των σιχ», ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των σιχ στη Σκωτία, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στη Βρετανία ζουν περίπου 500.000 σιχ, ενώ μεγάλο μέρος της κοινότητας βρίσκεται στη Σκωτία. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούν εκστρατεία για την υπόθεση του Ζάγκταρ Σινγκ Ζοχάλ, ενός Σκωτσέζου σιχ μπλόγκερ, ο οποίος κρατείται στην Ινδία εδώ και 5 χρόνια. Πιστεύεται ότι συμμετείχε σε συνωμοσία κατά δεξιών ινδουιστών ηγετών και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας.