Ο Όρμπαν διερωτάται αν πρέπει να αρχίσουν οι συνομιλίες για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ εν μέσω πολέμου

Ο Όρμπαν διερωτάται αν πρέπει να αρχίσουν οι συνομιλίες για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ εν μέσω πολέμου

«Δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλη είναι η επικράτεια αυτής της χώρας, καθώς ο πόλεμος ακόμη συνεχίζεται», είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σήμερα ότι «πολύ δύσκολα ερωτήματα» πρέπει να απαντηθούν πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίσει συνομιλίες για την ένταξη της Ουκρανίας στους κόλπους της.

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να αποφασίσουν τον Δεκέμβριο εάν θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 μελών της. Διπλωμάτες έχουν δηλώσει ότι η Ουγγαρία θα είναι εμπόδιο.

«Δεν μπορούμε να αποφύγουμε το ερώτημα- όταν κατά την διάρκεια του φθινοπώρου θα έχουμε συνομιλίες στις Βρυξέλλες για το μέλλον της Ουκρανίας-εάν μπορούμε πραγματικά να εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο της ένταξης μιας χώρας, να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες με μια χώρα που είναι σε πόλεμο» δήλωσε ο Όρμπαν στο κρατικό ραδιόφωνο.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλη είναι η επικράτεια αυτής της χώρας, καθώς ο πόλεμος ακόμη συνεχίζεται, δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλος είναι ο πληθυσμός της καθώς αυτός φεύγει από τη χώρα… να εντάξουμε μια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να γνωρίζουμε τις παραμέτρους της, αυτό θα είναι κάτι χωρίς προηγούμενο».

«Νομίζω λοιπόν ότι χρειάζεται να απαντήσουμε σε πολύ μακρά και δύσκολα ερωτήματα μέχρι πραγματικά να αποφασίσουμε για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών», δήλωσε ο Όρμπαν.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Όρμπαν, ανακοίνωσε ότι είναι πολύ θετικό «που ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανησυχεί για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Θα θέλαμε να τον ενημερώσουμε ότι η Ουκρανία δεν μετέβαλλε την επικράτεια της εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων της», προσέθεσε το ουκρανικό υπουργείο στην ανακοίνωση του, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο Όρμπαν καλλιεργεί θερμότερους δεσμούς με τη Μόσχα από πολλούς ομολόγους του στην ΕΕ και έχει επανειλημμένα συγκρουστεί με το Κίεβο, μεταξύ άλλων για το δικαίωμα των Ούγγρων να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα, αφού η Ουκρανία ψήφισε το 2017 νόμο που περιόριζε τη χρήση των μειονοτικών γλωσσών στα σχολεία.

Ο Όρμπαν είχε δηλώσει την Δευτέρα στο κοινοβούλιο ότι η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει την Ουκρανία σε κανένα ζήτημα των διεθνών σχέσεων έως ότου αποκατασταθεί τα δικαίωμα να διδάσκονται την γλώσσα τους οι εθνοτικοί Ούγγροι που ζουν εκεί.

Η Ουγγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και τάχθηκε κατά την εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα έχει αρνηθεί να στείλει όπλα στην Ουκρανία αλλά έχει δεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω του πολέμου.