Ο Λευκός Οίκος ευχαριστεί την Κίνα και τη Σουηδία για την απελευθέρωση του στρατιώτη Τράβις Κινγκ από τη Βόρεια Κορέα

Ο Λευκός Οίκος ευχαριστεί την Κίνα και τη Σουηδία για την απελευθέρωση του στρατιώτη Τράβις Κινγκ από τη Βόρεια Κορέα

Αμφότερες χώρες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην υπόθεση

Ο Αμερικανός στρατιώτης Τράβις Κινγκ, που απελάθηκε από τη Βόρεια Κορέα, είναι «στα χέρια» των ΗΠΑ και είναι καλά στην υγεία του, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος, ευχαριστώντας τη Σουηδία και την Κίνα επειδή διευκόλυναν τη «μεταφορά» του στα σύνορα της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα.

«Ευχαριστούμε την κυβέρνηση της Σουηδίας για τον διπλωματικό ρόλο που έπαιξε (…) και την κυβέρνηση της Κίνας για τη βοήθεια που παρείχε, διευκολύνοντας τη μεταφορά του στρατιώτη Κινγκ» ανέφερε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ταυτόχρονα ότι ο στρατιώτης είναι καθ’ οδόν προς μια αμερικανική στρατιωτική βάση, χωρίς να διευκρινίσει το πού ακριβώς.

Εκπρόσωποι της σουηδικής κυβέρνησης παρέλαβαν τον Κινγκ στη Βόρεια Κορέα και τον μετέφεραν στα σύνορα, όπου τον παρέδωσαν στις αμερικανικές αρχές. Η Σουηδία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ που δεν διαθέτουν διπλωματική εκπροσώπηση στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο Τράβις Κινγκ πέρασε παράνομα στη Βόρεια Κορέα τον Ιούλιο και, τουλάχιστον δημοσίως, οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ενημέρωση για την τύχη του έκτοτε. Σήμερα, το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA μετέδωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμαζόταν να τον απελάσει.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι ο Κινγκ φαίνεται πως είναι καλά στην υγεία του και έχει καλή διάθεση. «Είναι πολύ χαρούμενος που επιστρέφει στο σπίτι του», πρόσθεσε. Όταν ρωτήθηκε αν η Ουάσινγκτον έκανε κάποιες «παραχωρήσεις» στην Πιονγκγιάνγκ για να πάρει πίσω τον Κινγκ, απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι, καμία».

Στην Ουάσινγκτον, δημοσίως, εκφράζονταν ανησυχίες για τη μεταχείριση που θα μπορούσε να έχει ο 23χρονος στρατιώτης στη Βόρεια Κορέα.

Ο Τράβις Κινγκ επρόκειτο να επιστρέψει στις ΗΠΑ όπου θα του επιβάλλονταν πειθαρχικά μέτρα, έπειτα από κάποια προβλήματα που είχε με τη νοτιοκορεατική δικαιοσύνη. Όμως στις 18 Ιουλίου αναμίχθηκε με μια ομάδα τουριστών που επισκέπτονταν την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και πέρασε στη Βόρεια Κορέα. Είχε μόλις βγει από τη φυλακή, έπειτα από έναν καβγά σε ένα μπαρ και μια αντιπαράθεση με αστυνομικούς στη Νότια Κορέα. Το KCNA μετέδωσε τον Αύγουστο ότι έφυγε για να γλιτώσει «από την κακομεταχείριση και τις φυλετικές διακρίσεις στον αμερικανικό στρατό».