Ισπανία: Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα απέτυχε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή

Ισπανία: Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα απέτυχε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή

Στην δεύτερη ψηφοφορία μεθαύριο Παρασκευή αρκεί μία απλή πλειοψηφία - Στη συνέχεια εντολή διερεύνησης θα λάβει ο Πέδρο Σάντσεθ

Ο Ισπανός συντηρητικός ηγέτης Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό απέτυχε σήμερα να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους στην Κάτω Βουλή, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Φεϊχό, το Λαϊκό Κόμμα του οποίου κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, οι οποίες δεν ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή, απέτυχε να πείσει αρκετούς βουλευτές από άλλα κόμματα να τον υποστηρίξουν, προκειμένου να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο Φεϊχό έλαβε 172 ψήφους υπέρ, ενώ 178 βουλευτές ψήφισαν κατά και δεν υπήρξε καμία αποχή σε σύνολο 350. Η ισπανική νομοθεσία επιτρέπει στον Φεϊχό μια δεύτερη προσπάθεια μεθαύριο Παρασκευή, οπότε μια απλή πλειοψηφία θα ήταν αρκετή για να εκλεγεί πρωθυπουργός.

Ενώ ο Φεϊχό δέχθηκε την πρώτη "μαχαιριά" στην προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση, είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ που έχει μια πιο ρεαλιστική -αν και δύσκολη- ευκαιρία να πείσει τους βουλευτές στο κοινοβούλιο να τον υποστηρίξουν για άλλη μια θητεία. Ο Φεϊχό δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία: «Είναι σαφές, πως κάναμε ό,τι μπορούσαμε και πως η Ισπανία μπορεί να μείνει ήσυχη, επειδή θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό».

Αν ο Φεϊχό αποτύχει την Παρασκευή, ο Σάντσεθ θα πρέπει να διαπραγματευθεί με καταλανικά κόμματα, που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και τα οποία απαιτούν μια αμφιλεγόμενη και καθόλου δημοφιλή αμνηστία για τους ηγέτες και τους ακτιβιστές που ενεπλάκησαν στην προσπάθεια απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία το 2017 ως προϋπόθεση για την υποστήριξή τους. Ο Σάντσεθ θα έχει δύο μήνες για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία και, αν αποτύχει, θα διεξαχθούν νέες εκλογές.