Ισπανία: Η δεξιά ξεκινά στη Βουλή μια δύσκολη προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση

Ισπανία: Η δεξιά ξεκινά στη Βουλή μια δύσκολη προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση

Οι πιθανότητες δείχνουν λίγες για να επιτευχθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (PP) της Ισπανίας, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή μια πιθανότατα καταδικασμένη να αποτύχει προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το PP ήρθε πρώτο στις εκλογές του Ιουλίου, κερδίζοντας 137 έδρες σε σύνολο 350, αλλά παραμένει πολύ μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 βουλευτών, ακόμη και με την υποστήριξη των 33 βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος Vox, του μοναδικού πιθανού συμμάχου του.

Η κοινοβουλευτική συζήτηση για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης με επικεφαλής τον Φεϊχό ξεκινά σήμερα, με την ψηφοφορία που απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία να διεξάγεται αύριο, Τετάρτη. Μια δεύτερη ψηφοφορία, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία, θα γίνει την Παρασκευή, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στο πιθανότερο σενάριο ο Φεϊχό να αποτύχει, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), θα έχει από αύριο διορία δύο μηνών για να σχηματίσει ο ίδιος κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση η Βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Με τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης να είναι ελάχιστες, ο Φεϊχό πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει την κοινοβουλευτική συζήτηση για να επιτεθεί στον Σάντσεθ, ο οποίος έχει πιο ρεαλιστικές πιθανότητες να εξασφαλίσει πλειοψηφία, αλλά μόνο αν λάβει την υποστήριξη του κόμματος του Καταλανού αυτονομιστή Κάρλες Πουτζδεμόν, Junts per Catalunya (JxCat).