Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ διαπραγματεύονται με το Αζερμπαϊτζάν την αποχώρηση των στρατευμάτων τους

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ διαπραγματεύονται με το Αζερμπαϊτζάν την αποχώρηση των στρατευμάτων τους

Οι άνθρωποι φοβούνται πως οι Αζέροι στρατιώτες μπορεί να εισέλθουν στην πόλη ανά πάσα στιγμή και να αρχίσουν τις σφαγές

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν σήμερα πως διαπραγματεύονται με το Αζερμπαϊτζάν την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους και όπου οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πέτυχαν μόλις μια γρήγορη νίκη.

«Διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με την αζερική πλευρά υπό την αιγίδα των Ρώσων στρατιωτών διατήρησης της ειρήνης για την οργάνωση της αποχώρησης των στρατευμάτων και τη διασφάλιση της επιστροφής στις εστίες τους των πολιτών που εκτοπίστηκαν από τη στρατιωτική επίθεση», ανέφεραν οι αρχές της περιοχής.

Τα μέρη συζητούν επίσης «τη διαδικασία εισόδου και εξόδου» των πολιτών του Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω μιας μοναδικής διαδρομής, του διαδρόμου Λατσίν, που το συνδέει με την Αρμενία, πρόσθεσαν.

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ και Αζέροι αξιωματούχοι είχαν χθες, σε αζερικό έδαφος και με ρωσική διαμεσολάβηση, μια πρώτη σειρά συνομιλιών με σκοπό την "επανένταξη" του θυλάκου στο Αζερμπαϊτζάν. Συμφώνησαν επίσης να ξανασυναντηθούν σύντομα.

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεσμεύθηκαν να καταθέσουν τα όπλα στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που έθεσε τέλος στην πολύ σύντομη επίθεση που εξαπέλυσε στις αρχές της εβδομάδας ο αζερικός στρατός, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι άμαχοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο αριθμός τους εκτιμάται πως φθάνει τις 120.000, λένε πως δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο, καύσιμα, μέσα επικοινωνίας, ούτε τρόφιμα.

Η κατάσταση στο Στεπανακέρτ, την «πρωτεύουσα», «είναι τρομερή», «τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται παντού γύρω από την πόλη, είναι στην περιφέρεια», δήλωσε σήμερα η Αρμίν Χαϊραπετιάν, εκπρόσωπος των αρχών αυτής της αποσχισθείσας από το Αζερμπαϊτζάν περιοχής.

«Οι άνθρωποι φοβούνται πως οι Αζέροι στρατιώτες μπορεί να εισέλθουν στην πόλη ανά πάσα στιγμή και να αρχίσουν τις σφαγές», πρόσθεσε.