Συνεχίζεται η κόντρα Πολωνίας – Ουκρανίας για τις εξαγωγές σιτηρών

Συνεχίζεται η κόντρα Πολωνίας – Ουκρανίας για τις εξαγωγές σιτηρών

Η Βαρσοβία διαμαρτυρήθηκε στον Ουκρανό πρέσβη για τις δηλώσεις Ζελένσκι περί «πολιτικού θεάτρου»

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ουκρανό πρέσβη στη Βαρσοβία για να διαβιβάσει την έντονη διαμαρτυρία της Πολωνίας στις δηλώσεις που έκανε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ζελένσκι είπε χθες στην ομιλία του ότι το Κίεβο «εργάζεται σκληρά για να διατηρήσει τις χερσαίες διαδρομές για τις εξαγωγές σιτηρών» και ότι το «πολιτικό θέατρο» γύρω από τις εισαγωγές σιτηρών το μόνο που κάνει είναι να βοηθά τη Μόσχα.

«(Ο υφυπουργός Εξωτερικών Πάβελ Γιαμπλόνσκι) μετέφερε την έντονη διαμαρτυρία της πολωνικής πλευράς στις δηλώσεις του προέδρου Β. Ζελένσκι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ χθες, που ισχυρίστηκε ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ προσποιούνται ότι είναι αλληλεγγύες ενώ έμμεσα στηρίζουν τη Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πολωνικό ΥΠΕΞ

Η Πολωνία είναι μια από τους πιο πιστούς συμμάχους της Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα το 2022, αλλά οι δύο χώρες εμπλέκονται σε διαμάχη για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τότε που η Πολωνία, μαζί με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, παρέτεινε την απαγόρευση για τις εισαγωγές σιτηρών από την εμπόλεμη γείτονα χώρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, νωρίτερα σήμερα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η Βαρσοβία ενδέχεται να επιβάλει απαγορεύσεις στις εισαγωγές και άλλων ουκρανικών τροφίμων, προειδοποιώντας το Κίεβο να μην κλιμακώνει τη διαμάχη αναφορικά με τις εισαγωγές σιτηρών καθώς η Πολωνία σκληραίνει τη στάση της ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.