Συνάντηση Λαβρόφ με τον Κινέζο ομόλογό του για την κατάσταση στην Ουκρανία και τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Συνάντηση Λαβρόφ με τον Κινέζο ομόλογό του για την κατάσταση στην Ουκρανία και τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Το Κρεμλίνο υπενθυμίζει τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες

Ότι η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν παρόμοια στάση απέναντι στις ΗΠΑ και αναφορικά με την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε Δευτέρα (18/9), το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Σε σχετική του ανακοίνωσή του, που δημοσιεύθηκε μετά τη συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, το υπουργείο υπενθυμίζει επίσης τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες.

Στο κείμενο του Κρεμλίνου μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι Μόσχα και Πεκίνο έχουν «παρόμοιες» θέσεις αναφορικά με «τις ενέργειες των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, περιλαμβανομένων όσων είναι αντιρωσικής και αντικινεζικής φύσης».

«Οι δύο πλευρές συζήτησαν λεπτομερώς την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, επισημαίνοντας τη ματαιότητα των προσπαθειών να επιλυθεί η κρίση χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας και, ακόμη περισσότερο, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ουάνγκ πραγματοποιεί από χθες, Δευτέρα, τετραήμερη επίσκεψη στη Ρωσία, όπου θα συζητήσει ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας. Η επίσκεψη του Κινέζου υπουργού στη Μόσχα είναι η πιο πρόσφατη μιας σειράς υψηλού επιπέδου συναντήσεων μεταξύ των δύο συμμαχικών χωρών.

Εξάλλου ο Λαβρόφ ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του για «τα βασικά συμπεράσματα» της επίσκεψης στη Ρωσία του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ ο Ουάνγκ τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις που είχε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Η Κίνα, που επιθυμεί να εμφανίζεται ως ουδέτερη χώρα στη σύγκρουση στην Ουκρανία παρά το γεγονός ότι στηρίζει το Κρεμλίνο, δημοσίευσε στα τέλη Φεβρουαρίου ένα κείμενο 12 σημείων για την επίλυση της κρίσης, το οποίο έγινε δεκτό με επιφυλάξεις από την παγκόσμια κοινότητα.

Κατά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ ο Ουάνγκ εκτίμησε ότι το σχέδιο αυτό «λαμβάνει υπόψη του τις ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των πλευρών και τάσσεται υπέρ της αντιμετώπισης των αιτιών της σύγκρουσης», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.