Συρία: Πυρά σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σουέιντα

Συρία: Πυρά σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σουέιντα

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται

Πυροβολισμοί έπεσαν σήμερα εναντίον διαδηλωτών σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στην πόλη Σουέιντα στην νότια Συρία, τόνισαν ακτιβιστές και δημοσιογράφοι, στην πρώτη αναφορά χρήσης βίας σε διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται εδώ και εβδομάδες.

Οι κινητοποιήσεις γίνονται με αίτημα να αποχωρήσει από την εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, εν μέσω επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης, μετά την αύξηση των τιμών της βενζίνης.

Διαδηλωτές κατηγόρησαν σήμερα μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ ότι άνοιξαν πυρ.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες αυτές.

Σε ένα βίντεο, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τη ακτιβιστική συλλογικότητα Sweida24, φαίνονται άνδρες να τρέχουν μακριά από την είσοδο ενός κτιρίου καθώς ακούγονται πυροβολισμοί.

Στο βίντεο αναφέρεται ότι το κτίριο στεγάζει το τοπικό αρχηγείο του κόμματος Μπάαθ. Σε προηγούμενες κινητοποιήσεις διαδηλωτές είχαν σφραγίσει την πόρτα των γραφείων του κόμματος στην πόλη.

Το Sweida24 είπε ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στη Συρία το 2011 με διαδηλώσεις κατά του Άσαντ στο νότιο τμήμα της χώρας που γρήγορα μετατράπηκαν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Αν και η κατάσταση στα μέτωπα παραμένει σχετικά ήρεμη, η βαθιά οικονομική κρίση έχει προκαλέσει την κατάρρευση του συριακού νομίσματος, οδηγώντας σε ραγδαία άνοδο των τιμών των τροφίμων και των βασικών προϊόντων, κάτι που η κυβέρνηση Άσαντ αποδίδει στις δυτικές κυρώσεις.

Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια στις περιοχές που μέχρι πρότινος στήριζαν τον Σύρο πρόεδρο φαίνεται να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Άσαντ, αφού κέρδισε στον εμφύλιο πόλεμο με τη βοήθεια του Ιράν και της Ρωσίας.