Στο Πεκίνο μεταβαίνει ο ειδικός απεσταλμένος του πάπα Φραγκίσκου για την ειρηνική επίλυση στην Ουκρανία

Στο Πεκίνο μεταβαίνει ο ειδικός απεσταλμένος του πάπα Φραγκίσκου για την ειρηνική επίλυση στην Ουκρανία

Επί μήνες το Βατικανό προσπαθεί να ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Ο ειδικός απεσταλμένος του πάπα Φραγκίσκου για την ειρηνική επίλυση στην Ουκρανία, ο καρδινάλιος Ματέο Ζούπι, θα μεταβεί στο Πεκίνο αύριο Τετάρτη, ανακοίνωσε σήμερα το Βατικανό.

«Αυτή η επίσκεψη αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην αποστολή που επιθυμεί ο πάπας να υποστηρίξει τις ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες και την αναζήτηση λύσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε μια δίκαιη ειρήνη», ανέφερε το Βατικανό στην σύντομη ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο της αποστολής που του έχει ανατεθεί, ο 67χρονος Ζούπι ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο, όπου συνάντησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Στις αρχές Ιουνίου βρέθηκε στο Κίεβο συναντώντας τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μετέβη στη Μόσχα στα τέλη Ιουνίου, όπου συνάντησε τη Μαρία Λβόβα-Μπελόβα, Ρωσίδα επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών, εις βάρος της οποίας έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για «παράνομο εκτοπισμό» Ουκρανόπουλων.

Ο προκαθήμενος της ρωμαϊοκαθολικής εκκλησίας έχει επανειλημμένα καλέσει για ειρήνη στην Ουκρανία και προσεύχεται τακτικά για τα θύματα του πολέμου. Επί μήνες το Βατικανό προσπαθεί να ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ωστόσο, μια δήλωση που έκανε στα τέλη Αυγούστου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κιέβου.

Στις 25 Αυγούστου, σε μια αποστροφή του λόγου του σε μια ομιλία προς νέους Καθολικούς της Ρωσίας, ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε στους τσάρους Πέτρο Α΄ και Αικατερίνη Β΄, λέγοντας στο ακροατήριό του ότι είναι οι κληρονόμοι της «μεγάλης ρωσικής αυτοκρατορίας». Η δήλωση αυτή προκάλεσε την κατακραυγή της Ουκρανίας, επειδή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικαλείται την κληρονομιά αυτών των δύο τσάρων για να δικαιολογήσει την εισβολή και την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών. Το Κρεμλίνο, από την άλλη, επαίνεσε τον πάπα για τις γνώσεις που έχει γύρω από τη ρωσική ιστορία, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Μετά τις αντιδράσεις, ο πάπας διευκρίνισε ότι αναφερόταν στον ρωσικό πολιτισμό, όχι στην πολιτική της Μόσχας, όταν μιλούσε για τη «μεγάλη Ρωσία».

Εντούτοις, την προηγούμενη εβδομάδα ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ απέρριψε τις προσπάθειες του Βατικανού για μεσολάβηση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, λέγοντας ότι ο πάπας Φραγκίσκος είναι «φιλορώσος».