Η Μόσχα χαρακτηρίζει ρατσιστική την απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει στους Ρώσους να φέρνουν αυτοκίνητα και στην επικράτεια της

Η Μόσχα χαρακτηρίζει ρατσιστική την απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει στους Ρώσους να φέρνουν αυτοκίνητα και στην επικράτεια της

«Θα ήταν καλύτερα να αναστείλουμε απλώς τις διπλωματικές σχέσεις με την ΕΕ για ένα διάστημα», είπε ο Μεντβέντεφ

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Ρώσους να φέρνουν τα αυτοκίνητά τους και ορισμένα προσωπικά αγαθά στην επικράτεια της ΕΕ, είναι ρατσιστική και ένας σύμμαχος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε να διακοπούν όλες οι διπλωματικές σχέσεις ως απάντηση.

Σε επεξηγηματικό σημείωμα σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως απαγορεύεται προσωρινά στους Ρώσους να φέρνουν στην ΕΕ μερικά προσωπικά είδη ή οχήματα.

Το παράρτημα που συνοδεύει το σημείωμα φαίνεται επίσης πως απαγορεύει την εισαγωγή σειράς ειδών, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν διπλή χρήση, μαζί με πιο κοινά είδη, όπως μεϊκάπ, οδοντόκρεμα, αποσμητικά, χαρτί υγείας και κινητά τηλέφωνα.

«Πρόκειται απλώς για ρατσισμό», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχετικά με τη συμβουλή της Επιτροπής. «Πρόκειται για καθαρό και απλό ρατσισμό».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μενβέντεφ δήλωσε ότι η ΕΕ μόλις έφτυσε το πρόσωπο όλων των Ρώσων, λέγοντας ότι τους αντιμετωπίζουν ως «υπανθρώπους με κακή κληρονομικότητα».

«Τι πρέπει να κάνουμε; Σίγουρα όχι να εισαγάγουμε αντίποινα για τους πολίτες της ΕΕ, δεν είμαστε ρατσιστές», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Θα ήταν καλύτερα να αναστείλουμε απλώς τις διπλωματικές σχέσεις με την ΕΕ για ένα διάστημα».

Κυρώσεις

Η Δύση έχει επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Ρωσία μετά την απόφαση του Πούτιν να στείλει τα στρατεύματά του στην Ουκρανία το 2022. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι κυρώσεις και η δέσμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ισοδυναμούν με κήρυξη οικονομικού πολέμου.

Το Κρεμλίνο έχει ορκιστεί ότι η Ρωσία, η οικονομία της οποίας προβλέπεται να αναπτυχθεί φέτος, δεν θα υποκύψει ποτέ στη Δύση για την Ουκρανία.

Σε ένα πληροφοριακό δελτίο ερωτήσεων και απαντήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερωτάται: «Μπορούν οι Ρώσοι υπήκοοι να μεταφέρουν προσωρινά προσωπικά αγαθά και οχήματα που απαριθμούνται στο παράρτημα ΧΧΙ και υπόκεινται στην απαγόρευση του άρθρου 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 3i του κανονισμού 833/2014 του Συμβουλίου στην Ένωση, π.χ. για τουριστικά ταξίδια;»

«Όχι. Το άρθρο 3i του κανονισμού 833/2014 του Συμβουλίου απαγορεύει την αγορά, την εισαγωγή ή τη μεταφορά, άμεσα ή έμμεσα, των αγαθών που απαριθμούνται στο παράρτημα ΧΧΙ του κανονισμού, εάν προέρχονται από τη Ρωσία ή εξάγονται από τη Ρωσία. Αυτό περιλαμβάνει τα μηχανοκίνητα οχήματα (αυτοκίνητα) που υπάγονται στον κωδικό SN 8703.»

Ερωτηθείς για την εφαρμογή των κανόνων, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι ρούχα τα οποία φοράει κάποιος που περνάει τα σύνορα δεν υπόκεινται στις υπάρχουσες κυρώσεις, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Αυτό είναι κάτι το διαφορετικό από ένα ακριβό αυτοκίνητο», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ορισμένοι Ρώσοι λένε ότι η Δύση έχει κατά καιρούς παίξει το παιγνίδι του Κρεμλίνου, εμφανίζοντας όλους τους Ρώσους πολίτες ως εχθρούς που πρέπει να τιμωρηθούν και να εξοστρακιστούν για έναν πόλεμο για τον οποίο δεν έχουν λόγο.

Το Κρεμλίνο λέει ότι οι Ρώσοι υφίστανται παράνομες διακρίσεις στη Δύση εν μέσω ενός κύματος ρωσοφοβίας.