Συναίνεση επί της Διακήρυξης των Ηγετών της Συνόδου G20 παρά τις σημαντικές διαφωνίες που είχαν

Συναίνεση επί της Διακήρυξης των Ηγετών της Συνόδου G20 παρά τις σημαντικές διαφωνίες που είχαν

Την ανακοίνωση έκανε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε σήμερα ότι η G20 πέτυχε συναίνεση για μια διακήρυξη των ηγετών παρά τις σημαντικές διαφωνίες που είχαν οι συμμετέχοντες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ως αποτέλεσμα της σκληρής εργασίας όλων των ομάδων επιτύχαμε συναίνεση επί της Διακήρυξης των Ηγετών της Συνόδου G20. Ανακοινώνω την υιοθέτηση αυτής της διακήρυξης» δήλωσε ο Μόντι ενώπιον των ηγετών του μπλοκ.

Νωρίτερα σήμερα ο Μόντι εγκαινίασε την διήμερη σύνοδο κορυφής κάνοντας έκκληση προς τα μέλη για τον τερματισμό «του παγκόσμιου ελλείμματος εμπιστοσύνης» και ανακοίνωσε ότι το μπλοκ υποδέχεται ως μόνιμο μέλος την Αφρικανική Ένωση σε μια προσπάθεια να της παραχωρήσει μεγαλύτερη εκπροσώπηση.

«Σήμερα, ως προεδρεύουσα της G20, η Ινδία καλεί ολόκληρο τον κόσμο καταρχάς να μετατρέψει αυτό το παγκόσμιο έλλειμμα εμπιστοσύνης σε μια κοινή εμπιστοσύνη. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε όλοι μαζί» είπε ο Ινδός πρωθυπουργός όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ομάδα των 20 είναι βαθιά διχασμένη για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυτικές χώρες να ασκούν πιέσεις για σφοδρή καταδίκη της Ρωσίας στην Διακήρυξη των Ηγετών και με άλλες χώρες να απαιτούν να επικεντρωθούν οι εργασίες σε ευρύτερα οικονομικά ζητήματα.

Η διατύπωση πιθανόν να μοιάζει με εκείνη στην διακήρυξη που εκδόθηκε κατά την σύνοδο του 2022 στην Ινδονησία, η οποία επεσήμαινε ότι ενώ οι περισσότερες χώρες καταδικάζουν την Ρωσία για την εισβολή υπάρχουν και αποκλίνουσες απόψεις.

Ένα προσχέδιο 38 σελίδων που προηγήθηκε του τελικού ανακοινωθέντος και είδε το Reuters αφήνει κενή την παράγραφο που αναφέρεται στην «γεωπολιτική κατάσταση» ενώ υπάρχει και συμφωνία σε 75 άλλες παραγράφους που καλύπτουν ζητήματα από το παγκόσμιο χρέος και τα κρυπτονομίσματα μέχρι την κλιματική αλλαγή.

Σχετικά Tags
G20