Δανία: Τα πρώτα άρματα μάχης Leopard 1 έφθασαν στην Ουκρανία

Δανία: Τα πρώτα άρματα μάχης Leopard 1 έφθασαν στην Ουκρανία

θα ακολουθήσουν

Τα δέκα πρώτα άρματα μάχης Leopard 1, που υποσχέθηκαν η Δανία, η Γερμανία και η Ολλανδία τον Φεβρουάριο, έφθασαν στην Ουκρανία και άλλα θα ακολουθήσουν, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός της Δανίας.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες είχαν ανακοινώσει στις αρχές Φεβρουαρίου την αποστολή "εντός των επομένων μηνών" περίπου εκατό βαρέων αρμάτων μάχης για να υποστηρίξουν το Κίεβο απέναντι στον ρωσικό στρατό.

"Τα δέκα πρώτα άρματα μάχης στάλθηκαν στην Ουκρανία. Και άλλα βρίσκονται καθ' οδόν", ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο στρατός. "Άλλα δέκα παραδόθηκαν από το εργοστάσιο".

Οι Δανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν στη Γερμανία τις ουκρανικές δυνάμεις στη χρήση αυτών των αρμάτων μάχης, σύμφωνα με τον στρατό, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

"Δεν έχω αμφιβολία πως αυτό θα τους βοηθήσει στην υπό εξέλιξη μάχη", ανέφερε στην ανακοίνωση ο διοικητής Γκούνερ Άρπε Νίλσεν.

Τα Leopard 1 A5 που δόθηκαν από τη Δανία χρησιμοποιούνταν από τον στρατό της έως το 2005. Το 1997 η χώρα αγόρασε 51 Leopard 2 A4 γερμανικής κατασκευής και παρόπλισε τα Leopard 1.