Ο Πούτιν δεν θα παρέμβει στη σύνοδο του G20 ούτε μέσω βιντεοδιάσκεψης

Ο Πούτιν δεν θα παρέμβει στη σύνοδο του G20 ούτε μέσω βιντεοδιάσκεψης

«Όλη η εργασία θα γίνει από τον υπουργό Εξωτερικών», λέει το Κρεμλίνο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο των ηγετών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στα τέλη της εβδομάδας, δεν θα παρέμβει ούτε μέσω βιντεοδιάσκεψης, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

"Όχι, αυτό δεν προβλέπεται", απάντησε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ σε ερώτηση δημοσιογράφων για ενδεχόμενη ομιλία που θα αναμεταδοθεί εξ αποστάσεως. "Όλη η εργασία θα γίνει από τον υπουργό Εξωτερικών" Σεργκέι Λαβρόφ, πρόσθεσε.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν απάντησε θετικά στην πρόσκληση να εκπροσωπήσει τη Ρωσία σε αυτό το ραντεβού, που φέτος θα λάβει χώρα το Σάββατο και την Κυριακή στην Ινδία, χώρα με την οποία η Ρωσία διατηρεί μάλλον εγκάρδιες σχέσεις.

Πέρυσι, είχε διεξαχθεί στο Μπαλί, στην Ινδονησία.

Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που τον κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου λόγω της μεταφοράς παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία, εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών και στη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις κατηγορίες της Χάγης "άκυρες" και, σε κάθε περίπτωση, η Ινδία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.

Προς μεγάλη απογοήτευση της Ουάσινγκτον, το Νέο Δελχί αρνήθηκε να απομονώσει τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, λόγω των στενών ιστορικών δεσμών του με τη Μόσχα. Η Ρωσία παραμένει ο πιο σημαντικός προμηθευτής όπλων της Ινδίας.

Η G20, στη σύνοδο κορυφής της οποίας δεν θα συμμετάσχει ούτε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, αποτελείται από 19 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελούν από μόνες τους περίπου το 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ.