Τουρκία: Περιοδεία του υπουργού Οικονομικών Σιμσέκ σε ξένους επενδυτές

Τουρκία: Περιοδεία του υπουργού Οικονομικών Σιμσέκ σε ξένους επενδυτές

Θα αρχίσουν αυτή την εβδομάδα με τις χώρες της Ομάδας των Είκοσι

Η Τουρκία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή οικονομική κρίση, θα ξεκινήσει μεγάλη περιοδεία σε επενδυτές, πολλοί από τους οποίους την εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια, φοβισμένοι από τη σκλήρυνση της εξουσίας και την οικονομική αστάθεια.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ανακοίνωσε σήμερα πως θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων, οι οποίες θα αρχίσουν αυτή την εβδομάδα με τις χώρες της Ομάδας των Είκοσι (G20), που θα πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής στην Ινδία, και θα συνεχισθεί στην Ευρώπη και μετά στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ταυτόχρονα η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την πλήρη υποστήριξή της στη νέα ομάδα του υπουργού και της κεντρικής τράπεζας, δηλώνοντας «αποφασισμένη να συνοδεύσει την Τουρκία στην υλοποίηση των πολιτικών της» που έχουν στόχο να αποκαταστήσουν την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

«Πηγαίνουμε αύριο στη G20, ακριβώς μετά θα πάω στη Γερμανία. Θα μεταβούμε στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρό μας για συνεδριάσεις στον ΟΗΕ. Θα υπάρξουν συναντήσεις με επενδυτές. Μετά θα πάμε στο Λονδίνο και στην Ασία», δήλωσε ο Μεχμέτ Σιμσέκ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Δεν θα μείνει επενδυτής με τον οποίο να μην μιλήσουμε», υποσχέθηκε ο υπουργός, ο οποίος διορίσθηκε μετά την επανεκλογή, στα τέλη Μαΐου, του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις έχουν υποχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία λόγω της κατάρρευσης του νομίσματός της και της ανόδου του πληθωρισμού.

Τα τουρκικά ομόλογα, που κατέχουν ξένοι επενδυτές, είναι πλέον κάτω του 1% του συνόλου τους, από περίπου 20% το 2015, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Ο πληθωρισμός έφθασε το 58,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, αφού είχε μειωθεί τον Ιούνιο στο 38,2%. Τον Οκτώβριο 2022 είχε φθάσει στο 85,5%, το υψηλότερο επίπεδό του.

Σύμφωνα με τις προβολές που δόθηκαν χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση υπολογίζει σε πληθωρισμό 33% το 2024, μετά 15,2% το 2025 και τέλος 8,5% το 2026.

Για να ρίξει τον πληθωρισμό, η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε σταδιακά το βασικό επιτόκιό της στις αρχές Ιουνίου από 8,5% σε 25%.

Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε προηγουμένως αντιταχθεί σε αυξήσεις των επιτοκίων, ισχυριζόμενος, σε αντίθεση με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, πως τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.

Ο αρχηγός του κράτους τάχθηκε χθες, Τετάρτη, υπέρ της συνέχισης «μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής» και φάνηκε να προσυπογράφει την ορθοδοξία της νέας ομάδας εμπειρογνωμόνων του σχετικά με τα επιτόκια και να στηρίζει πλήρως τις συμβατικές επιλογές του υπουργού του επί των Οικονομικών.

Στις συνθήκες αυτές, η Παγκόσμια Τράπεζα πρόκειται να αυξήσει τη στήριξή της προς την Τουρκία κατά 18 δισεκ. δολάρια, επιπλέον των 17 δισεκ. που της έχει ήδη χορηγήσει, καθώς ο αντιπρόσωπός της στην Άγκυρα, ο Ουμπέρτο Λόπες, εκτιμά σε ανακοίνωσή του πως η χώρα προχωρεί «προς τη σωστή κατεύθυνση».