Πολωνία: Ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2024 θα ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ

Πολωνία: Ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2024 θα ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ

Πυραύλους και συστήματα κατά πλοίων αγοράζει η Βαρσοβία από τη Νορβηγία

Η Πολωνία, χώρα που συνορεύει και στηρίζει άνευ όρων την Ουκρανία, θα αφιερώσει πάνω από το 4% του ΑΕΠ της στην άμυνά της κατά το επόμενο οικονομικό έτος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα.

«Την επόμενη χρονιά προβλέπεται ότι θα δαπανήσουμε 137 δισεκατομμύρια ζλότι (περίπου 35 δισεκ. ευρώ) για την άμυνα. Αυτό αντιπροσωπεύει πάνω από το 4% του ΑΕΠ μας», είπε ο Ντούντα μιλώντας στη μεγάλη έκθεση στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίλτσε.

«Δεν υπάρχει κάποιο τίμημα που να μην αξίζει να το πληρώσουμε ώστε η Πολωνία να είναι ελεύθερη, εθνικά κυρίαρχη και ανεξάρτητη, ώστε οι Πολωνοί να ζουν με ασφάλεια», πρόσθεσε ο πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο PAP.

Η Πολωνία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αποφάσισε να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρόσφατα σήμανε συναγερμό για τον κίνδυνο που αποτελεί για αυτήν μια άλλη γειτονική χώρα, η Λευκορωσία, την οποία καταγγέλλει για «προβοκάτσια» εκ μέρους κυρίως των μισθοφόρων της οργάνωσης Βάγκνερ που πλέον εδρεύουν εκεί, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία η Βαρσοβία υπέγραψε πολλές εξοπλιστικές συμβάσεις, κατά κύριο λόγο με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα. Στα τέλη Αυγούστου η Ουάσινγκτον ενέκρινε μια κολοσσιαία σύμβαση για την πώληση 96 ελικοπτέρων Apache, συνολικής αξίας 12 δισεκ. δολαρίων. Η Βαρσοβία θα αγοράσει επίσης από τις ΗΠΑ 32 μαχητικά F-35, 366 άρματα Abrams και αντιπυραυλικά συστήματα Patriot. Από τη Νότια Κορέα έχει συμφωνήσει να αγοράσει περίπου χίλια άρματα Κ2, 50 μαχητικά αεροσκάφη FA-50, 288 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών Κ239 ενώ από τη βρετανική θυγατρική της ευρωπαϊκής εταιρείας MBDA θα πάρει αντιαεροπορικούς πυραύλους αξίας περίπου 2,5 δισεκ. ευρώ. Σήμερα, ανακοινώθηκε επίσης ότι θα αγοράσει από τη Νορβηγία τέσσερα νορβηγικά συστήματα κατά πλοίων και πυραύλους NSM, βεληνεκούς 185 χλμ. και αξίας 1,4 δισεκ. ευρώ, όπως έγινε γνωστό από την κατασκευάστρια εταιρεία Kongsber Defence & Aerospace. Οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να εκτοξευτούν είτε από την ξηρά, είτε από τη θάλασσα