Ιράν: Συνελήφθη θείος της Μαχσά Αμινί λίγο πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό της

Ιράν: Συνελήφθη θείος της Μαχσά Αμινί λίγο πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό της

Αυξάνονται τα μέτρα καταστολής

Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν σήμερα έναν θείο της Μαχσά Αμινί, της νεαρής κοπέλας ο θάνατος της οποίας στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022 προκάλεσε ένα κύμα διαδηλώσεων σε όλο το Ιράν.

Η Ισλαμική Δημοκρατία συγκλονίστηκε για μήνες από πρωτοφανείς διαδηλώσεις που προκάλεσε ο θάνατος της νεαρής Ιρανής, κουρδικής καταγωγής, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθών για παραβίαση των πολύ αυστηρών ενδυματολογικών κανόνων που ισχύουν στην χώρα.

Ο θείος της Αμινί, ο 30χρονος Σάφα Αελί συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας στη γενέτειρα της κοπέλας, τη Σακίζ στο δυτικό Ιράν και κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία, ανέφεραν η κουρδική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw και μια κουρδική οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στο Γαλλία, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με την Hengaw, οι ιρανικές δυνάμεις εισέβαλαν στην κατοικία του Αελί χωρίς να διαθέτουν ένταλμα. Σύμφωνα με δίκτυα ακτιβιστών, η πόλη Σακίζ τελεί υπό αυστηρή παρακολούθηση από δυνάμεις ασφαλείας λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο της Αμινί και έχουν τοποθετηθεί κάμερες γύρω από τον τάφο της νεαρής κοπέλας που πέθανε στα 22 της χρόνια.

Ακτιβιστές λένε ότι η καταστολή που ακολούθησε μέσα στους μήνες διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της κοπέλας, είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες συλλήψεις, υπενθύμισε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, κατηγορούν την ιρανική κυβέρνηση ότι εφαρμόζει αυξημένα μέτρα καταστολής ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από τον θάνατο της Αμινί.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, μέλη οικογενειών διαδηλωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων, έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται, σε μια εκστρατεία φίμωσης και αποτροπής νέων διαδηλώσεων.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο πατέρας του Μοχαμάντ Μεχντί, ενός από τους άνδρες που απαγχονίστηκαν τους τελευταίους μήνες για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με αυτές τις πηγές.