Απομακρύνονται από τα σπίτια τους 3.000 άνθρωποι στην Ταϊβάν, λόγω του τυφώνα Χαϊκούι

Απομακρύνονται από τα σπίτια τους 3.000 άνθρωποι στην Ταϊβάν, λόγω του τυφώνα Χαϊκούι

Φέρνει ανέμους περίπου 140 χιλιομέτρων ανά ώρα

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα σήμερα από περιοχές υψηλού κινδύνου στην ανατολική Ταϊβάν, ενόψει της έλευσης του τυφώνα Χαϊκούι, η οποία αναμένεται το απόγευμα [σ.σ. τοπική ώρα· το μεσημέρι ώρα Ελλάδας], ανακοίνωσαν οι αρχές.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως πάνω από 2.800 πολίτες απομακρύνθηκαν από επτά πόλεις στη νήσο, κυρίως στην ορεινή κομητεία Χουάλιεν.

Ο Χαϊκούι προκάλεσε ήδη σφοδρές βροχές και φέρνει ανέμους περίπου 140 χιλιομέτρων ανά ώρα. Αναμένεται να φθάσει πάνω από τη γη στην αραιοκατοικημένη περιοχή Τάιτουνγκ, που γειτονεύει με την κομητεία Χουάλιεν, περί τις 17:00 [στις 12:00 ώρα Ελλάδας].

Πάνω από 200 πτήσεις εσωτερικού ακυρώθηκαν και σχολεία και γραφεία αποφασίστηκε να μη λειτουργήσουν στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα του νησιού.

Ακυρώθηκαν επίσης 37 διεθνείς πτήσεις, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αυτός θα είναι «ο πρώτος τυφώνας που θα φθάσει στο έδαφος στην Ταϊβάν σε τέσσερα χρόνια», τόνισε η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν.

Στις 09:00 [04:00 ώρα Ελλάδας], ο Χαϊκούι βρισκόταν περίπου 180 χιλιόμετρα ανατολικά των ακτών, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ταϊβάν.

«Ενισχύθηκε λιγάκι από χθες [προχθές Σάββατο]», σημείωσε ο υποδιευθυντής της Φονγκ Τσιν-τζου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία κάλεσε τον πληθυσμό να «παραμείνει σε επιφυλακή».

Ο τυφώνας θα απειλήσει «τις περισσότερες περιοχές της Ταϊβάν», καθώς θα φέρει ισχυρούς ανέμους, βροχές και ψηλά κύματα, προειδοποίησε ο υποδιευθυντής, προσθέτοντας πως το φαινόμενο θα κινηθεί κατόπιν προς δυτική κατεύθυνση, προς το στενό της Ταϊβάν, αύριο Δευτέρα.

Αναμένεται να είναι λιγότερο ισχυρός –κατηγορίας 1 ή 2– από τον τυφώνα Σαολά, ο οποίος οδήγησε στην κήρυξη συναγερμού στο Χονγκ Κονγκ και στη νότια Κίνα προτού υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα χθες.

Ο στρατός έχει κινητοποιηθεί για να βοηθήσει εάν σημειωθούν πλημμύρες.

Η τελευταία σφοδρή καταιγίδα η οποία είχε πλήξει την Ταϊβάν ήταν ο τυφώνας Μπαϊλού, το 2019, όταν είχε χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος.