Συνελήφθη στη Φινλανδία Ρώσος ακροδεξιός που φέρεται να συμμετείχε σε φρικαλεότητες στην ανατολική Ουκρανία

Συνελήφθη στη Φινλανδία Ρώσος ακροδεξιός που φέρεται να συμμετείχε σε φρικαλεότητες στην ανατολική Ουκρανία

Αφορά την περίοδο 2014 - 2015 για τις μάχες στο Ντονμπάς

Ένας Ρώσος ακροδεξιός εξτρεμιστής και διοικητής πολιτοφυλακής συνελήφθη στη Φινλανδία ως ύποπτος για συμμετοχή και υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η σχετική με την κράτηση του ακρόαση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα σε περιφερειακό δικαστήριο κοντά στο Ελσίνκι, σύμφωνα με τη δημόσια φινλανδική ραδιοτηλεόραση Yle. Η αστυνομία ζήτησε την κράτηση του 36χρονου για την προετοιμασία της έκδοσής του.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, φέρεται να συμμετείχε σε φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια μαχών το 2014 και το 2015 στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η Ουκρανία απαιτεί την έκδοσή του.

Η ρωσική πρεσβεία στο Ελσίνκι δήλωσε ότι παρέχει προξενική συνδρομή σε Ρώσο πολίτη, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Φινλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο άνδρας είναι διοικητής της εξτρεμιστικής ακροδεξιάς οργάνωσης «Ρούσιτς» η οποία έχει επίσης διασυνδέσεις με τη ρωσική μισθοφορική οργάνωση «Βάγκνερ», αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το κανάλι Telegram Grey Zone, το οποίο σχετίζεται με την οργάνωση «Βάγκνερ», ανέφερε ότι ο ύποπτος είχε συλληφθεί στη Φινλανδία πριν από ένα μήνα, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Novaya Gazeta Europe , πρόκειται για τον Γιάν Ιγκόρεβιτς Πετρόφσκι , ο οποίος βρίσκεται στον κατάλογο των κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ο Πετρόφσκι , γράφει ο ιστότοπος Svoboda.org είχε συλληφθεί παλιότερα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στην Νορβηγία το 2016 όπου ζούσε από το 2004. Η παραμονή του στην Νορβηγία, από την οποία απελάθηκε είχε θεωρηθεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.