Ολλανδία: «Ο υπουργός Εξωτερικός είναι καλός υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Τίμερμανς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», λέει ο Ρούτε

Ολλανδία: «Ο υπουργός Εξωτερικός είναι καλός υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Τίμερμανς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», λέει ο Ρούτε

«Χρειαζόμαστε κάποιον με διεθνή εμπειρία, ικανό να διαπραγματεύεται και να προσεγγίζει τους ανθρώπους», είπε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του υπουργού Εξωτερικών, Βόπκε Χούκστρα, για τη διαδοχή του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Δράση για το Κλίμα, Φρανς Τίμερμανς, καθώς ο τελευταίος να έχει εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες για να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

"Πιστεύω πως έχουμε έναν καλό υποψήφιο με τον (Βόπκε) Χούκστρα", δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Ρούτε, ο οποίος διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μετά την παραίτηση, τον Ιούλιο, της κυβέρνησης συνασπισμού της οποίας ήταν επικεφαλής, λόγω "ανυπέρβλητων" διαφορών για τη μεταναστευτική πολιτική της Ολλανδίας.

"Χρειαζόμαστε κάποιον με διεθνή εμπειρία, ικανό να διαπραγματεύεται και να προσεγγίζει τους ανθρώπους", δήλωσε ο Ρούτε.

Στα 47 του, ο χριστιανοδημοκράτης Βόπκε Χούκστρα έχει στο βιογραφικό του μια μακρά πολιτική σταδιοδρομία στη Χάγη αλλά και μια σειρά τσακωμών με χώρες του ευρωπαϊκού νότου και τη Γαλλία, υπογραμμίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Υπουργός Οικονομικών και στη συνέχεια υπουργός Εξωτερικών στην τρίτη και τέταρτη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε (φιλελεύθερη δεξιά), ο Χούκστρα απέκτησε σημαντική παρουσία στην εθνική και ευρωπαϊκή σκηνή.

Ως υπουργός Οικονομικών, 'διακρίθηκε' για τις σκληρές και κάποιες φορές εκτός τόπου επικρίσεις του για δημοσιονομική διαχείριση χωρών του ευρωπαϊκού νότου για τις οποίες είχε πει αργότερα πως στερούνται "ενσυναίσθησης".

Σύμφωνα με τα ολλανδικά ΜΜΕ, ο Χούκστρα θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Τρίτη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει επίσης να αποφανθεί για την υποψηφιότητά του.