ΟΗΕ: Το Διεθνές Δικαστήριο θα ακούσει τον Σεπτέμβριο τις ενστάσεις της Ρωσίας σχετικά με μια υπόθεση της Ουκρανίας

ΟΗΕ: Το Διεθνές Δικαστήριο θα ακούσει τον Σεπτέμβριο τις ενστάσεις της Ρωσίας σχετικά με μια υπόθεση της Ουκρανίας

Άλλες 32 χώρες θα διατυπώσουν τις απόψεις τους

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) θα ακούσει τις ενστάσεις της Ρωσίας όσον αφορά τη δικαιοδοσία του σε μια υπόθεση για γενοκτονία που έχει φέρει η Ουκρανία, σε ακροάσεις που θα ξεκινήσουν στις 18 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το διεθνές δικαστήριο.

Η Ουκρανία προσέφυγε στο ICJ λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι ανυπόστατα εφάρμοσε νόμο για τη γενοκτονία προκειμένου να δικαιολογήσει την επίθεση.

Σε προκαταρκτική απόφαση που έλαβε για την υπόθεση πέρυσι τον Μάρτιο, το δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία.

Οι αποφάσεις του ICJ είναι δεσμευτικές αλλά το δικαστήριο δεν έχει άμεσο τρόπο για να τις επιβάλει.

Οι ακροάσεις για τη δικαιοδοσία θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου με υποστήριξη των αιτημάτων από τη Ρωσία και απάντηση από την Ουκρανία την επόμενη ημέρα.

Εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία, άλλες 32 χώρες περιλαμβανομένης της πλειονότητας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βρετανίας, του Καναδά και της Αυστραλίας θα διατυπώσουν τις απόψεις τους για την υπόθεση στις ακροάσεις που θα ολοκληρωθούν στις 27 Σεπτεμβρίου. Προηγουμένως η Ρωσία είχε πει πως η δράση της στην Ουκρανία --την οποία αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση"-- ήταν δικαιολογημένη επειδή είχε στόχο να αποτρέψει μια γενοκτονία στην ανατολική Ουκρανία, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στις ακροάσεις που έγιναν πέρυσι το Κίεβο υποστήριξε ότι δεν υπήρχε απειλή για γενοκτονία στην ανατολική Ουκρανία και πως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία (1948), την οποία έχουν υπογράψει και οι δύο χώρες, δεν επιτρέπει να γίνει εισβολή ώστε να αποτραπεί η γενοκτονία.

Η Ρωσία έχει πει στο δικαστήριο πως δεν έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση επειδή η σύμβαση για τη γενοκτονία, η οποία αποτελεί τη βάση για την αξίωση της Ουκρανίας, δεν ρυθμίζει τη χρήση βίας μεταξύ κρατών.