Συρία: Συγκρούσεις για την αύξηση της τιμής της βενζίνης ξέσπασαν σε πόλη Δρούζων

Συρία: Συγκρούσεις για την αύξηση της τιμής της βενζίνης ξέσπασαν σε πόλη Δρούζων

Μετά από διαμαρτυρίες για την ακρίβεια

Εκατοντάδες Σύροι έκαψαν σήμερα λάστιχα αυτοκινήτων, απέκλεισαν δρόμους και φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα στην πόλη Σουέιντα, που κατοικείται κυρίως από Δρούζους, για να διαμαρτυρηθούν για την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα και τις αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης αυτή την εβδομάδα.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν κοντά σε μια κεντρική πλατεία της πόλης απαίτησαν την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, στον απόηχο συνθημάτων από τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 2011 που κατεστάλησαν βίαια από τις δυνάμεις ασφαλείας και οδήγησαν στο ξέσπασμα μιας μακρόχρονης σύγκρουσης.

«Ζήτω η Συρία, κάτω ο Μπασάρ αλ Άσαντ», φώναξαν οι διαδηλωτές κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας και το γραφείο του κυβερνήτη καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας, σε κοντινή απόσταση, απέφυγαν την αντιπαράθεση.

Τέτοιες ανοικτές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι σπάνιες σε ελεγχόμενες από το κράτος περιοχές.

Η νοτιοδυτική πόλη Σουέιντα παρέμεινε υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και έχει γλιτώσει από τις ταραχές που βίωσαν άλλα τμήματα της χώρας.

Πολλοί κάτοικοι είναι από τη μειονότητα των Δρούζων που αρνήθηκαν να συρθούν στη σύγκρουση όπου κυρίως σουνίτες αντάρτες μάχονται εναντίον της διακυβέρνησης του Άσαντ.

Η Συρία βρίσκεται στη δίνη βαθιάς οικονομικής κρίσης όπου η ισοτιμία του νομίσματός της έπεσε στο ιστορικό χαμηλό των 15.500 συριακών λιρών έναντι του αμερικανικού δολαρίου χθες, Τετάρτη, σε μια ραγδαία επιταχυνόμενη ελεύθερη πτώση. Ήταν 47 λίρες προς ένα δολάριο κατά την έναρξη της σύγκρουσης.

Η κυβέρνηση λέει πως οι περικοπές στο άλλοτε γενναιόδωρο πρόγραμμα επιδοτήσεων ώστε να ελαφρυνθεί το βάρος των κυρώσεων που πλήττει τα δημόσια οικονομικά της χώρας πλήττουν μόνον τους πιο πλούσιους, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Όμως πολλοί διαδηλωτές λένε πως το μέτρο επιδείνωσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Σύροι οι οποίοι έπειτα από μια δεκαετία πολέμου αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τρόφιμα και άλλα βασικά προϊόντα εν μέσω ενός ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και διάβρωσης των εισοδημάτων τους.

Οι συριακές αρχές επιρρίπτουν τις ευθύνες για τις δυσκολίες στις δυτικές κυρώσεις.

Έχουν υπάρξει αρκετές μικρότερης έκτασης διαμαρτυρίες τον τελευταίο μήνα για τα εισοδήματα που κατακρημνίζονται σε παράκτιες περιοχές, προπύργια των υποστηρικτών του Άσαντ.

Στην πρωτεύουσα, οδηγοί ταξί και δημόσιων λεωφορείων πραγματοποίησαν για δεύτερη μέρα στάσεις εργασίας σήμερα προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος. Ακτιβιστές σε περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο έχουν απευθύνει επίσης μυστικά καλέσματα για πραγματοποίηση γενικής απεργίας.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν κάνουν καμία αναφορά στις διαδηλώσεις.

Η Συρία αύξησε και πάλι τις τιμές της βενζίνης και άλλων πετρελαϊκών προϊόντων, ανέφεραν χθες αξιωματούχοι και κρατικά ΜΜΕ, καθώς η κυβέρνηση αίρει σταδιακά τις επιδοτήσεις προκειμένου να ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά.

Οι αυξήσεις τέθηκαν σε ισχύ μετά τα μεσάνυχτα χθες ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση 100% των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων και των συντάξεων.

Ωστόσο η αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα υπολείπεται του πληθωρισμού που συνεχίζει να κλιμακώνεται μαζί με την πτώση του εθνικού νομίσματος.

Αξιωματούχοι δηλώνουν τα τελευταία δύο χρόνια πως η σταδιακή κατάργηση των μεγάλων επιδοτήσεων του ψωμιού και της βενζίνης και η αντικατάστασή τους από ένα σύστημα έξυπνων καρτών με δελτίο θα βελτιώσει τη διεφθαρμένη και σπάταλη εφοδιαστική αλυσίδα και θα μειώσει χρόνιες ελλείψεις.

Έχουν πει πως το σύστημα με δελτίο είναι αποτελεσματικό για εκείνους που πραγματικά το χρειάζονται και θα βοηθήσει τους πιο φτωχούς σε μια χώρα όπου οι μισθοί και οι επιδοτήσεις αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των κρατικών δαπανών.