Ισραήλ: Απελάθηκε Ιρανοεβραίος που συνελήφθη στο αεροδρόμιο, έχοντας κρυμμένο εξοπλισμό παρακολούθησης

Ισραήλ: Απελάθηκε Ιρανοεβραίος που συνελήφθη στο αεροδρόμιο, έχοντας κρυμμένο εξοπλισμό παρακολούθησης

Τον είχε μέσα σε ένα κουτί για χαρτομάντιλα

Η Σιν Μπετ, η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, ανακοίνωσε σήμερα ότι απέτρεψε μια ιρανική απόπειρα κατασκοπείας, συλλαμβάνοντας και στη συνέχεια απελαύνοντας έναν Ιρανοεβραίο που έφτασε αεροπορικώς στο εβραϊκό κράτος, έχοντας στις αποσκευές του ένα κουτί για χαρτομάντιλα, μέσα στο οποίο κρυβόταν εξοπλισμός παρακολούθησης.

Η Σιν Μπετ ανέφερε ότι ο άνδρας, ο οποίος έχει συγγενείς στο Ισραήλ, παραδέχτηκε κατά την ανάκρισή του στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν ότι έφτασε στη χώρα για να κατασκοπεύσει ισραηλινούς στόχους προς όφελος Ιρανών πρακτόρων ασφαλείας. Η υπηρεσία τόνισε ότι στον άνδρα, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν κινητά τηλέφωνα, τροφοδοτικά ισχύος και χρήματα, του απαγορεύτηκε η είσοδος και απελάθηκε πίσω στο Ιράν.

«Αυτό το συμβάν είναι μέρος μιας ευρείας ιρανικής προσπάθειας για τη δημιουργία δικτύων κατασκοπείας και τρομοκρατίας στο Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σιν Μπετ.

Σε ερώτηση γιατί ο ύποπτος απελάθηκε αντί να του ασκηθεί δίωξη, ένας αξιωματούχος ασφαλείας είπε στο Reuters ότι η υπηρεσία εκτίμησε ότι ο άνδρας ενεργούσε υπό πίεση και το κίνητρό του ήταν οικονομικό.

Το Ισραήλ και το Ιράν βρίσκονται σε έναν σκιώδη πόλεμο επί δεκαετίες, με αλληλοκατηγορίες για δολιοφθορές και σχέδια δολοφονίας, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο, υπήρχαν περίπου 80.000 Εβραίοι στο Ιράν τις παραμονές της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979, οι περισσότεροι από τους οποίους εγκατέλειψαν έκτοτε τη χώρα, αλλά η κοινότητα πιστεύεται ότι εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη στη Μέση Ανατολή εκτός του Ισραήλ.