Πορτογαλία: Ο πάπας Φραγκίσκος συνάντησε 13 θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς

Πορτογαλία: Ο πάπας Φραγκίσκος συνάντησε 13 θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς

Η συνάντηση διεξήχθη σε συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα

Ο πάπας Φραγκίσκος υποδέχθηκε στην πρεσβεία του Βατικανού στη Λισαβόνα 13 θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς, έξι μήνες μετά την έκθεση που συγκλόνισε την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βατικανού, η συνάντηση διήρκεσε πάνω από μία ώρα και διεξήχθη σε συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα.

Νωρίτερα σήμερα, ο ποντίφικας προέτρεψε τους πορτογάλους ιερείς «να ακούν την κραυγή οδύνης των θυμάτων» σεξουαλικής κακοποίησης εντός των κόλπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ενώπιον ιερέων και επισκόπων που είχαν συγκεντρωθεί στο Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, ο Χόρχε Μπεργκόλιο μίλησε για την «απογοήτευση» και τον «θυμό» που αισθάνονται ορισμένοι άνθρωποι απέναντι στην Εκκλησία «κάποιες φορές εξαιτίας της δικής μας κακής μαρτυρίας και των σκανδάλων που αμαύρωσαν το πρόσωπό της». Τα σκάνδαλα, πρόσθεσε, απαιτούν «ταπεινή και συνεχή κάθαρση, αρχής γενομένης από την κραυγή οδύνης των θυμάτων, που πρέπει πάντα να εισακούεται».

Τον Φεβρουάριο, μια έρευνα που είχε ζητηθεί από τη σύνοδο των πορτογάλων επισκόπων αλλά υλοποιήθηκε από μια ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 4.815 ανήλικοι έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας στους κόλπους της Εκκλησίας από το 1950 και μετά. Η ιεραρχία της Εκκλησίας απέκρυπτε «συστηματικά» τα γεγονότα αυτά, είπαν οι ειδικοί αφού άκουσαν περισσότερες από 500 μαρτυρίες.

Στην Πορτογαλία, μια χώρα δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, οκτώ στους δέκα δηλώνουν «καθολικοί» στο θρήσκευμα.

Η Εκκλησία ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα και παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε «να αλλάξει η κουλτούρα της» αλλά, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, το 68% των Πορτογάλων πιστεύει ότι η εικόνα της έγινε χειρότερη.

Πριν από την άφιξη του πάπα στη Λισαβόνα, μια ομάδα υποστήριξης των θυμάτων τοποθέτησε στην πόλη τρεις μεγάλες αφίσες όπου αναφέρεται ότι «περισσότερα από 4.800 παιδιά κακοποιήθηκαν από την Καθολική Εκκλησία στην Πορτογαλία».