Το Ιράκ απελαύνει την πρεσβευτή της Σουηδίας

Το Ιράκ απελαύνει την πρεσβευτή της Σουηδίας

Διαδηλωτές ποδοπάτησαν το Κοράνι έξω από την ιρακινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη αλλά δεν το έκαψαν

Το Ιράκ απέλασε σήμερα την πρεσβευτή της Σουηδίας στη Βαγδάτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη καύση του Κορανίου στη Στοκχόλμη που οδήγησε εκατοντάδες διαδηλωτές να εφορμήσουν και να πυρπολήσουν τη σουηδική πρεσβεία στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης προσέθεσε πως η Βαγδάτη ανακαλεί επίσης τον επιτετραμμένο της στη Σουηδία και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράκ μετέδωσε πως το Ιράκ ανέστειλε την άδεια λειτουργίας της σουηδικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών Ericsson στο ιρακινό έδαφος.

Διαδηλωτές στη Σουηδία αιτήθηκαν και έλαβαν άδεια από τη σουηδική αστυνομία για να κάψουν το Κοράνι έξω από την ιρακινή πρεσβεία σήμερα.

Οι διαδηλωτές κλότσησαν και κατέστρεψαν εν μέρει ένα βιβλίο που όπως είπαν ήταν ένα αντίτυπο του Κορανίου, αλλά έφυγαν από την περιοχή χωρίς να του βάλουν φωτιά. Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε πως το προσωπικό της πρεσβείας είναι ασφαλές αλλά οι ιρακινές αρχές απέτυχαν στην ευθύνη τους να προστατεύσουν την πρεσβεία όπως προβλέπει η Σύμβαση της Βιέννης.

Η ιρακινή κυβέρνηση καταδίκασε έντονα την πυρπόληση της σουηδικής πρεσβείας, σύμφωνα με ανακοίνση του γραφείου του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία Αλ-Σουντάνι που είπε ότι η ασφάλεια παραβιάστηκε και δεσμεύθηκε για την προστασία των διπλωματικών αποστολών, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Όμως η Βαγδάτη ενημέρωσε επίσης "τη σουηδική κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε επανάληψη του περιστατικού με την καύση του ιερού Κορανίου στο σουηδικό έδαφος θα καταστήσει αναγκαία τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων", αναφέρει η ανακοίνωση.

Η απόφαση να ανακληθεί ο επιτετραμμένος στη Σουηδία ελήφθη ενώ η διαμαρτυρία στη Στοκχόλμη είχε ξεκινήσει αλλά προτού οι διαδηλωτές να φύγουν χωρίς να κάψουν το Κοράνι.

Ο Μπίλστρομ είπε πως η έφοδος στην πρεσβεία ήταν "εντελώς απαράδεκτη και η κυβέρνηση καταδικάζει σθεναρά αυτές τις επιθέσεις", Πρόσθεσε: "Η κυβέρνηση είναι σε επαφή με Ιρακινούς εκπροσώπους σε υψηλό επίπεδο προκειμένου να εκφράσει την απογοήτευσή μας".

Τη σημερινή διαδήλωση είχαν καλέσει υποστηρικτές του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ, διαμαρτυρόμενοι για τη δεύτερη σχεδιαζόμενη καύση του Κορανίου στη Σουηδία σε διάστημα μερικών εβδομάδων, σύμφωνα με δημοφιλή ομάδα στην εφαρμογή Telegram που συνδέεται με τον επιδραστικό κληρικό και άλλα προσκείμενα στον Σαντρ μέσα ενημέρωσης.

Ο Σαντρ έχει εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές τους οποίους έχει καλέσει κατά καιρούς να κατέβουν στους δρόμους, όπως το περασμένο καλοκαίρι όταν κατέλαβαν την οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης και ενεπλάκησαν σε φονικές συγκρούσεις.