Ρωσία: Η FSB ανακοίνωσε τη σύλληψη διεμφυλικού ακτιβιστή για «εσχάτη προδοσία»

Ρωσία: Η FSB ανακοίνωσε τη σύλληψη διεμφυλικού ακτιβιστή για «εσχάτη προδοσία»

Ενώ το νομοσχέδιο για την απαγόρευση της φυλομετάβασης εξετάζεται εκ νέου

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας (FSB) επιβεβαίωσε σήμερα ότι συνέλαβε διεμφυλικό ακτιβιστή που κατηγορείται για «εσχάτη προδοσία» προς όφελος της Ουκρανίας, τη στιγμή που οι Ρώσοι βουλευτές εξετάζουν νομοσχέδιο που απαγορεύει τη φυλομετάβαση.

«Η FSB ματαίωσε τις παράνομες δραστηριότητες ενός Ρώσου πολίτη, κατοίκου της περιοχής Οριόλ, που εμπλέκεται (στο έγκλημα) της εσχάτης προδοσίας καθώς παρείχε οικονομική βοήθεια στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», ανέφερε η FSB σε ανακοίνωση.

Σε βίντεο της σύλληψης που κατέγραψε η FSB και διανεμήθηκε από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, άνδρες με κουκούλες, αλεξίσφαιρα γιλέκα και όπλα βγαίνουν από φορτηγάκι και σπρώχνουν βίαια τον ύποπτο σε ένα τοίχο στον δρόμο.

«Βοήθεια», φωνάζει ο ύποπτος, πριν του φορέσουν χειροπέδες και οδηγηθεί στο φορτηγάκι.

Σύμφωνα με την FSB, ο συλληφθείς είναι διεμφυλικός ακτιβιστής ΛΟΑΤΚΙ+ που γεννήθηκε ως γυναίκα και που εργάζεται ως εθελοντής για μκο OVD-Info και που καταγράφει την πολιτική καταπίεση στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την FSB, ο ύποπτος είναι επίσης ο διαχειριστής ενός σχεδίου που διοργάνωσε μεταφορές χρημάτων προς οργανισμούς στην Ουκρανία «με στόχο τη χρηματοδότηση» του ουκρανικού στρατού.

Σε βάρος του υπόπτου διενεργείται έρευνα για «εσχάτη προδοσία», ένα έγκλημα που τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη στη Ρωσία.

Η σύλληψή του έγινε ενώ οι Ρώσοι βουλευτές αναμένεται να εξετάσουν σήμερα σε δεύτερη ανάγνωση ένα νέο νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση της φυλομετάβασης, σε ένα κλίμα συντηρητικής υστερίας κατά της Δύσης.

Μετά την επίθεση στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, οι ρωσικές αρχές υιοθετούν ολοένα και περισσότερα τα συντηρητικά μέτρα, κυρίως σε βάρος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, υποστηρίζοντας ότι θέλουν να εξαλείψουν συμπεριφορές που θεωρούν ότι αποκλίνουν και προέρχονται από τη Δύση.