Λουκασένκο: Ο Πριγκόζιν έφυγε από τη Λευκορωσία, επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη

Λουκασένκο: Ο Πριγκόζιν έφυγε από τη Λευκορωσία, επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη

Ρωσικά κρατικά μέσα έχουν ξεκινήσει επιχείρηση για την απαξίωση του αρχηγού της Wagner

Άίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του Λευκορώσου ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, δήλωσε πως ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δεν βρίσκεται πλέον στη Λευκορωσία αλλά έχει επιστρέψει στην Αγία Πετρούπολη.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για το που βρίσκεται ο Πριγκόζιν και οι μαχητές της Wagner, ο ηγέτης της Λευκορωσίας απάντησε: «Αυτή είναι μια ρωσική εταιρεία. Άρα η ερώτηση σαφώς δεν είναι για μένα. Από όσο πληροφορούμαι οι μαχητές βρίσκονται στα στρατόπεδά τους. Όσο για τον Πριγκόζιν, είναι στην Αγία Πετρούπολη. Δεν βρίσκεται στο έδαφος της Λευκορωσίας. Πού είναι όμως σήμερα το πρωί; Ίσως πήγε στη Μόσχα το πρωί».

Σημειώνεται πως δεν υπάρχει επιβεβαίωση της τοποθεσίας του Πριγκόζιν από ανεξάρτητη πηγή. Πάντως ο Λουκασένκο είπε ότι ισχύει η προσφορά της χώρας του να φιλοξενήσει στρατεύματα της Wagner, μια προοπτική που έχει ανησυχήσει τις γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν το βλέπει ως κίνδυνο για τη Λευκορωσία και δεν πιστεύει ότι οι μαχητές της Wagner θα σήκωναν ποτέ τα όπλα τους εναντίον της χώρας του.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την βραχύβια ανταρσία του ο Πριγκόζιν είχε καταλήξει σε συμφωνία με το Κρεμλίνο, με τη μεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, να εγκαταλείψει την εξέγερσή του και να εξοριστεί στη Λευκορωσία. Σε αντάλλαγμα, οι ρωσικές αρχές δεν επιδιώκουν ποινικές διώξεις που σχετίζονται με ενέργειες που αρχικά χαρακτηρίστηκαν ως «προδοσία» από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η δήλωση του Λουκασένκο έρχεται ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση των ρωσικών αρχών πως επιστρέφονται στον Πριγκόζιν τα όπλα και τα χρήματα που είχαν κατασχεθεί στο πλαίσιο της έρευνας σε βάρος. Ταυτόχρονα, ωστόσο, σε εξέλιξη φαίνεται πως βρίσκεται η επικοινωνιακή επιχείρηση για την απαξίωση του αρχηγού της Wagner.

Κρατικά μέσα παρουσίασαν φωτογραφίες από το «παλάτι» του στην Αγία Πετρούπολη, με περούκες και ψεύτικα διαβατήρια, μια κρύπτη με όπλα, 600 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 6,5 εκατ. δολάρια), ράβδους χρυσού, αλλά και βαριοπούλες, τις οποίες φέρεται να χρησιμοποιούσε για την εκτέλεση των προδοτών.

Αναλυτές στα δημόσια ρωσικά μέσα ενημέρωσης τον εμφανίζουν πλέον ως έναν άπληστο επιχειρηματία που «τυφλώθηκε» και έχασε τα λογικά του από την εξουσία, αφού έγινε πλούσιος χάρη σε κερδοφόρα συμβόλαια που συνήπτε επί χρόνια με το ρωσικό κράτος.