Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν επαφές με τις ΗΠΑ για τον κρατούμενο Αμερικανό δημοσιογράφο Έβαν Γκέρσκοβιτς

Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν επαφές με τις ΗΠΑ για τον κρατούμενο Αμερικανό δημοσιογράφο Έβαν Γκέρσκοβιτς

Κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει ανταλλαγές κρατουμένων από τις δύο χώρες

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχουν «κάποιες επαφές» με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την υπόθεση του κρατούμενου δημοσιογράφου της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, αλλά δεν θέλει να τις δημοσιοποιήσει.

Το Κρεμλίνο έκανε αυτή την δήλωση, μια ημέρα αφότου επετράπη στην Αμερικανίδα πρεσβευτή Λιν Τρέισι να επισκεφθεί τον Γκέρσκοβιτς σε φυλακή της Μόσχας για δεύτερη φορά. Ώρες αργότερα, η ρωσική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσε ότι μέλη της επισκέφθηκαν τον Βλαντίμιρ Ντουνάγεφ, έναν Ρώσο που βρίσκεται σε προδικαστική ανάκριση με κατηγορίες που αφορούν εγκληματικές ενέργειες στον κυβερνοχώρο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ρωτήθηκε κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης εάν ο χρόνος των δύο επισκέψεων δείχνει ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι σε εξέλιξη.

«Είπαμε ότι υπάρχουν κάποιες επαφές για το ζήτημα αυτό, αλλά δεν θέλουμε να τις δημοσιοποιήσουμε, πρέπει να πραγματοποιηθούν και να συνεχισθούν υπό πλήρη σιωπή. Όπως και για το νόμιμο δικαίωμα των προξενικών επαφών, το δικαίωμα αυτό φυσικά πρέπει να διασφαλισθεί και στις δύο πλευρές», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία κατηγορεί τον Γκέρσκοβιτς για κατασκοπεία, κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η Ρωσία έχει συμφωνήσει κατά το παρελθόν στην ανταλλαγή σημαντικών κρατουμένων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις περισσότερες τον περασμένο χρόνο όταν η Αμερικανίδα μασκετμπολίστρια Μπρίτνι Γκράινερ που καταδικάστηκε στην Ρωσία για διακίνηση κάνναβης, ανταλλάχθηκε με τον Βίκτορ Μπούτ, έναν Ρώσο έμπορο όπλων που εξέτιε ποινή φυλάκισης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ουάσιγκτον έχει δεσμευθεί ότι θα φέρει πίσω στην πατρίδα τους τον Γκέρσκοβιτς και τον Πολ Γουίλαν έναν πρώην αμερικανό πεζοναύτη που εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών στην Ρωσία για κατασκοπεία. Ο Γουίλαν έχει επίσης αρνηθεί τις κατηγορίες και η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι και οι δύο άνδρες «κρατούνται αδικαιολόγητα».