Σουηδία: Ο Ιρακινός που έκαψε σελίδες από το Κοράνι δηλώνει έτοιμος να το ξανακάνει

Σουηδία: Ο Ιρακινός που έκαψε σελίδες από το Κοράνι δηλώνει έτοιμος να το ξανακάνει

Είπε ότι ήδη έχει δεχθεί «χιλιάδες απειλές για τη ζωή του»

Αμετανόητος δηλώνει ο Ιρακινός που έκαψε το Κοράνι μπροστά στην πρεσβεία της χώρας του στην Στοκχόλμη της Σουηδίας. Ο Σαλουάν Μομίκα, ο 37χρονος που διέφυγε από το Ιράκ και ζει ως πρόσφυγας στη Σουηδία, μίλησε στην σουηδική εφημερίδα Expressen και εξήγησες τους λόγους που προκάλεσε με την κίνησή του.

Ο Μομίκα δήλωσε ότι γνωρίζει συνειδητά τον αντίκτυπο της πράξης του και ότι ήδη έχει δεχθεί «χιλιάδες απειλές για τη ζωή του».

Διαδηλωτές εισέβαλαν χθες για σύντομο χρονικό διάστημα στην πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πράξη αυτή, η οποία καταδικάστηκε από πολλές μουσουλμανικές χώρες.

Την Τετάρτη ο Σαλουάν Μομίκα ποδοπάτησε ένα αντίτυπο του Κορανίου και στη συνέχεια έκαψε σελίδες του μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης κατά την πρώτη ημέρα του Άιντ αλ-Άντχα, την μεγάλη γιορτή της θυσίας που τιμάται από τους μουσουλμάνους σε όλον τον κόσμο.

Νωρίτερα την Τετάρτη η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι επέτρεψε την διεξαγωγή «συγκέντρωσης», εκτιμώντας ότι «οι κίνδυνοι για την ασφάλεια» που συνδέονται με το κάψιμο του Κορανίου “δεν είναι τόσο σοβαροί ώστε να απαγορευτεί”.

Ωστόσο στο τέλος της ημέρας, ανακοίνωσε ότι καταθέτει αγωγή κατά του διοργανωτή, κυρίως για υποκίνηση σε μίσος.

Παρόμοιες ενέργειες έχουν γίνει και στο παρελθόν στην Σουηδία ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ορισμένες φορές κατόπιν πρωτοβουλίας κινημάτων της ακροδεξιάς, πυροδοτώντας διαδηλώσεις και διπλωματικές εντάσεις.

Διαδήλωση τον Ιανουάριο κατά την οποία κάηκε αντίτυπο του Κορανίου στην Στοκχόλμη μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας προκάλεσε οργή σε όλον τον μουσουλμανικό κόσμο και διαδηλώσεις, όπως και αιτήματα για μποϊκοτάζ στα σουηδικά προϊόντα.