«Καμπανάκι» από υπηρεσία του Π.Ο.Υ.: Ποιο γλυκαντικό που υπάρχει στον καφέ, σε αναψυκτικά διαίτης ή τσίχλες, ίσως είναι καρκινογόνα ουσία

«Καμπανάκι» από υπηρεσία του Π.Ο.Υ.: Ποιο γλυκαντικό που υπάρχει στον καφέ, σε αναψυκτικά διαίτης ή τσίχλες, ίσως είναι καρκινογόνα ουσία

Τι ανέφεραν πηγές στο πρακτορείο Reuters

Ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο πρόκειται να κηρυχθεί πιθανό καρκινογόνο τον επόμενο μήνα από κορυφαίο παγκόσμιο οργανισμό υγείας, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση της διαδικασίας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, φέρνοντάς το αντιμέτωπο με τη βιομηχανία τροφίμων και τις ρυθμιστικές αρχές.

Η ασπαρτάμη, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα από αναψυκτικά διαίτης έως τσίχλες, θα καταχωριστεί τον Ιούλιο ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο» για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥγια τον καρκίνο, δήλωσαν οι πηγές.

Η απόφαση του IARC, που οριστικοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από συνάντηση των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων της ομάδας, έχει ως στόχο να αξιολογήσει αν κάτι αποτελεί δυνητικό κίνδυνο ή όχι, με βάση όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία.

 

 

Δεν λαμβάνει υπόψη την ποσότητα ενός προϊόντος που μπορεί να καταναλώσει ένα άτομο με ασφάλεια. Η συμβουλή αυτή για τα άτομα προέρχεται από μια ξεχωριστή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων, γνωστή ως JECFA (η κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για τα πρόσθετα τροφίμων), παράλληλα με τους προσδιορισμούς των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.

Ωστόσο, παρόμοιες αποφάσεις του IARC στο παρελθόν για διάφορες ουσίες έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους καταναλωτές σχετικά με τη χρήση τους, έχουν οδηγήσει σε αγωγές και έχουν πιέσει τους κατασκευαστές να αναδημιουργήσουν συνταγές και να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις. Αυτό έχει οδηγήσει σε επικρίσεις ότι οι εκτιμήσεις του IARC μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στο κοινό, σημειώνει το πρακτορείο.