New York Times: Ρώσος στρατηγός «γνώριζε τα σχέδια του Πριγκόζιν» – Ερωτήματα για τον ρόλο του πρώην ανώτατου Ρώσου διοικητή στην Ουκρανία

New York Times: Ρώσος στρατηγός «γνώριζε τα σχέδια του Πριγκόζιν» – Ερωτήματα για τον ρόλο του πρώην ανώτατου Ρώσου διοικητή στην Ουκρανία

Πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο Πριγκόζιν δεν θα είχε ξεκινήσει την εξέγερσή του αν δεν πίστευε ότι άλλοι θα έρχονταν να τον βοηθήσουν

'Ενας ανώτερος Ρώσος στρατηγός είχε εκ των προτέρων γνώση των σχεδίων του Γεβγκένι Πριγκόζιν να επαναστατήσει κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν από τις δικές τους Μυστικές Υπηρεσίες.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι προσπαθούν να μάθουν εάν ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο πρώην ανώτατος Ρώσος διοικητής στην Ουκρανία, βοήθησε στο σχεδιασμό των ενεργειών της ομάδας Βάγκνερ το περασμένο Σαββατοκύριακο, που αποτέλεσε την πιο δραματική απειλή για τον Πρόεδρο Πούτιν στα 23 χρόνια της εξουσίας του.

Ο στρατηγός Σουρόβκιν βοήθησε στην ενίσχυση της άμυνας σε όλες τις γραμμές μάχης μετά την αντεπίθεση της Ουκρανίας, λένε οι αναλυτές στους New York Times. Αντικαταστάθηκε ως ο ανώτατος διοικητής τον Ιανουάριο, αλλά διατήρησε την επιρροή του στις πολεμικές επιχειρήσεις και παραμένει δημοφιλής μεταξύ των στρατευμάτων.

 

 

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι και άλλοι Ρώσοι στρατηγοί μπορεί να υποστήριξαν την προσπάθεια του Πριγκόζιν να αλλάξει την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας με τη βία. Πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο Πριγκόζιν δεν θα είχε ξεκινήσει την εξέγερσή του αν δεν πίστευε ότι άλλοι σε θέσεις εξουσίας θα έρχονταν να τον βοηθήσουν.

 

 

Εάν ο στρατηγός Σουρόβκιν συμμετείχε στα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου, θα ήταν το πιο πρόσφατο σημάδι της εσωτερικής σύγκρουσης που χαρακτήρισε τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια ευρύτερη ρήξη μεταξύ των υποστηρικτών του Πριγκόζιν και της τωρινής ηγεσίας: Τον δυο στρατιωτικών συμβούλων του Πούτιν, του Σεργκέι Σόιγκου, υπουργού Άμυνας, και του στρατηγού Βαλέρι Γκερασίμοφ, αρχηγού του γενικού επιτελείου.

Ο Πούτιν πρέπει τώρα να αποφασίσει, λένε αξιωματούχοι, εάν πιστεύει ότι ο στρατηγός Σουροβίκιν βοήθησε τον Πριγκόζιν και πώς πρέπει να απαντήσει.

Την Τρίτη, η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών είπε ότι απέρριψε τις ποινικές κατηγορίες για «ένοπλη ανταρσία» εναντίον του Πριγκόζιν και των μελών της δύναμής του. Αλλά αν ο Πούτιν βρει στοιχεία πως ο στρατηγός Σουροβίκιν βοήθησε πιο άμεσα τον Πριγκόζιν, δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να τον απομακρύνει από την διοίκηση του, λένε αξιωματούχοι και αναλυτές.

Ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να αποφασίσει να κρατήσει τον στρατηγό Σουροβίκιν, εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είχε κάποια γνώση για το τι είχε σχεδιάσει ο Πριγκόζιν αλλά δεν τον βοήθησε. Προς το παρόν ο Πούτιν φαίνεται να έχει την πρόθεση να αποδώσει αποκλειστικά την ανταρσία στον Πριγκόζιν.