Η Γαλλία και οι χώρες της Βαλτικής επαναλαμβάνουν την ακλόνητη στήριξή τους στην Ουκρανία

Η Γαλλία και οι χώρες της Βαλτικής επαναλαμβάνουν την ακλόνητη στήριξή τους στην Ουκρανία

Υπήρξε συνεδρίαση στο Παρίσι

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας υπογράμμισαν σήμερα την ανάγκη να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ουκρανία μετά την ανταρσία του παραστρατιωτικού ομίλου Βάγκνερ στη Ρωσία το Σαββατοκύριακο.

«Τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου το μόνο που κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν ότι η Ρωσία είναι και παραμένει απρόβλεπτη. Από εκεί προέρχεται ο κίνδυνος», αντέδρασε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο τέλος της συνεδρίασης στο Παρίσι.

«Είναι πολύ σημαντικό να μην αποσπάται η προσοχή μας από την αναταραχή και να προσπαθούμε να λύνουμε προβλήματα», πρόσθεσε καλώντας τους συνομιλητές του να εστιάσουν στις «βασικές προτεραιότητες», κυρίως στην ενίσχυση των ικανοτήτων άμυνας και αποτροπής όπως και στην αύξηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Η Γαλλίδα ομόλογός του Κατρίν Κολονά υπογράμμισε από την πλευρά της ότι δεν είναι ακόμη γνωστές όλες οι συνέπειες όσων διαδραματίστηκαν στη Ρωσία και πως θα πρέπει να αποφευχθούν βιαστικές αναλύσεις.

«Όλα αυτά μας οδηγούν στο να συνεχίσουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση και να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», δήλωσε. Η Κολονά ανέφερε ότι οι υπουργοί συζήτησαν μαζί την προοπτική της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους σε δύο εβδομάδες «με την προοπτική της ένταξης της Ουκρανίας, τρόπους που μπορούμε να βρούμε και τις εγγυήσεις ασφαλείας που μπορούμε σε διμερές επίπεδο να δώσουμε σε αυτή τη χώρα».

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η σύνοδος κορυφής θα τηρήσει τις υποσχέσεις της», επέμεινε ο Λιθουανός υπουργός, αρχίζοντας από έναν «ανοιχτό δρόμο» για την Ουκρανία προς το ΝΑΤΟ.

Ο Εσθονός ομόλογός της Μάργκους Τσάκνα δήλωσε επίσης ότι η συμμαχία πρέπει να στείλει «ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα» για την Ουκρανία, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η Κολονά μίλησε για την ανάγκη να ενισχυθεί «παντού και στη Βαλτική» η παρουσία της ανατολικής πτέρυγας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η Γαλλία είναι παρούσα «στην περιοχή της Βαλτικής με μόνιμη παρουσία και εκ περιτροπής στον ουρανό της Βαλτικής και θα συνεχίσουμε», πρόσθεσε.

Ο Εσθονός υπουργός υπογράμμισε πόσο «καθοριστική» είναι η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και η ενίσχυση των παραγωγικών ικανοτήτων στην Ευρώπη.