Χιμπατζής που πέρασε τη ζωή του σε κλουβί βλέπει για πρώτη φορά τον ανοιχτό ουρανό – Το συγκινητικό βίντεο

Χιμπατζής που πέρασε τη ζωή του σε κλουβί βλέπει για πρώτη φορά τον ανοιχτό ουρανό – Το συγκινητικό βίντεο

Επέζησε από το διαβόητο Εργαστήριο Πειραματικής Ιατρικής και Χειρουργικής σε Πρωτεύοντα της Νέας Υόρκης

Ένα συγκινητικό βίντεο κατέγραψε την πρώτη φορά που ο χιμπατζής Vanilla, ο 29χρονος που επέζησε από το διαβόητο Εργαστήριο Πειραματικής Ιατρικής και Χειρουργικής σε Πρωτεύοντα της Νέας Υόρκης (LEMSIP), είδε τον ανοιχτό ουρανό μετά την άφιξη στο καταφύγιο Save the Chimps στο Fort Pierce της Φλόριντα.

Η Vanilla δεν είχε βγει ποτέ έξω από το κλουβί ή από έναν περίβολο σε μέγεθος γκαράζ μέχρι να μετακομίσει και από ό,τι φαίνεται, μαγεύτηκε από τη νέα της αποκάλυψη.

Έζησε στο διαβόητο εργαστήριο, το οποίο έκλεισε το 1997 – μέχρι τα 2 του χρόνια. Στη συνέχεια ήταν σε μια ομάδα που μεταφέρθηκε στην Καλιφόρνια, όπου περιορίστηκε σε μεγαλύτερο κλουβί σε ένα καταφύγιο που έκλεισε το 2019 και απειλήθηκε από πυρκαγιές.

Πέρυσι, το καταφύγιο χιμπατζήδων κανόνισε με τη FedEx να μεταφέρει την ίδια και την ομάδα της στην τοποθεσία 150 στρεμμάτων.

 

Στο συγκινητικό βίντεο – το οποίο μοιράστηκε την Παρασκευή στο συμπόσιο της Αμερικανικής Εταιρείας Πρωτευτολόγων στο Ρίνο από τον Dr. Andrew Halloran της Save the Chimps – την υποδέχτηκε με μια τεράστια αγκαλιά ο Dwight καθώς έφυγε από τον περίβολό της, κοίταξε προς τον ουρανό και στη συνέχεια εξερεύνησε το νέο μέρος.

«Στην Καλιφόρνια, η Vanilla ζούσε με μια χούφτα χιμπατζήδες μέσα σε ένα κλουβί με συρματόπλεγμα, χωρίς γρασίδι και με πολύ λίγο εμπλουτισμό», δήλωσε ο Halloran στην New York Post.

Το νέο της καταφύγιο φιλοξενεί 226 χιμπατζήδες που έχουν απορριφθεί από εργαστήρια, τη βιομηχανία ψυχαγωγίας, το εμπόριο εξωτικών κατοικίδιων ζώων και ζωολογικούς κήπους στην άκρη του δρόμου, σύμφωνα με την οργάνωση, και πολλοί από αυτούς έχουν ζήσει προηγουμένως σε συνθήκες απομόνωσης και δεν έχουν αλληλεπιδράσει ποτέ πριν με άλλους χιμπατζήδες.

«Η Vanilla έχει εγκατασταθεί πολύ καλά», συνέχισε. «Όταν δεν εξερευνά το νησί με τους φίλους της, συνήθως μπορεί κανείς να τη βρει σκαρφαλωμένη στην κορυφή μιας τριώροφης πλατφόρμας αναρρίχησης να επιτηρεί τον νέο της κόσμο».

 

Ο Halloran αξιολογεί τις προσωπικότητες κάθε νέου χιμπατζή που φτάνει στο καταφύγιο για να βρει ποια από τις 12 κοινότητες των χιμπατζήδων του νησιού είναι η καταλληλότερη.

Και η Vanilla φαίνεται να έχει βρει την κατάλληλη. «Τα πάει καλά με όλους τους άλλους 18 χιμπατζήδες στο νησί της», δήλωσε ο Halloran, «και έχει μια ιδιαίτερα παιχνιδιάρικη σχέση με τον Dwight – από τον οποίο κλέβει φαγητό».