Στόλτενμπεργκ: Η ανταρσία της Wagner δείχνει το μεγάλο στρατηγικό λάθος που έκανε η Μόσχα

Στόλτενμπεργκ: Η ανταρσία της Wagner δείχνει το μεγάλο στρατηγικό λάθος που έκανε η Μόσχα

«Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση στη Λευκορωσία»

H αποτυχημένη ανταρσία από την οργάνωση μισθοφόρων Wagner στη Ρωσία το Σαββατοκύριακο αποτυπώνει το μέγεθος του στρατηγικού λάθους του Κρεμλίνου με το να εξαπολύσει πόλεμο κατά την Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Ρωσία προσπάθησε να αποκαταστήσει την ηρεμία σήμερα αφού οι μαχητές της Wagner σταμάτησαν την ταχεία προέλασή τους προς τη Μόσχα, αποσύρθηκαν από τη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ και αργά το βράδυ του Σαββάτου κατευθύνθηκαν πίσω στις βάσεις τους στο πλαίσιο συμφωνίας για την εγγύηση της ασφάλειάς τους.

Ο επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν αναμενόταν να μεταβεί στη Λευκορωσία στο πλαίσιο της συμφωνίας για την οποία μεσολάβησε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε το Κρεμλίνο.

«Τα περιστατικά του Σαββατοκύριακου είναι εσωτερικό ζήτημα της Ρωσίας και παράλληλα μία ακόμα αποτύπωση του μεγάλου στρατηγικού λάθους που έκανε ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψης στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση στη Λευκορωσία και για άλλη μια φορά καταδίκασε την ανακοίνωση της Μόσχας να αναπτύξει πυρηνικά όπλα εκεί.

«Καταδικάζουμε την ανακοίνωση της Ρωσίας που αφορά την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Είναι απερίσκεπτο και ανεύθυνο», δήλωσε. «Δεν βλέπουμε κάποια ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αλλά το ΝΑΤΟ παραμένει σε εγρήγορση».

Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε το Κίεβο για τη συνεχή στήριξη του ΝΑΤΟ. «Εάν η Ρωσία πιστεύει ότι μπορεί να μας εκφοβίσει να μην στηρίζουμε την Ουκρανία, θα αποτύχει», δήλωσε. «Στεκόμαστε δίπλα στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί», όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, που μίλησε στην ίδια συνέντευξη τύπου, «τα γεγονότα του περασμένου σαββατοκύριακου στη Ρωσία έδειξαν την αστάθεια του καθεστώτος του Κρεμλίνου», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν στο μέλλον «αντίστοιχες, ή ακόμα και μεγαλύτερες, προκλήσεις».