Πώς θα είναι οι άνθρωποι στο μέλλον μετά από χρόνια απασχόλησης με τηλεργασία

Πώς θα είναι οι άνθρωποι στο μέλλον μετά από χρόνια απασχόλησης με τηλεργασία

Δείτε εικόνες που δημιούργησαν ερευνητές για το πώς θα μοιάζουν οι εργαζόμενοι από το σπίτι σε ηλεκτρονικό υπολογιστή

Σε μία απογοητευτική εικόνα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζουν οι άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι έως το 2100, κατέληξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λιντς στην Μεγάλη Βρετανία, μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν για λογαριασμό της εταιρείας επίπλων Furniture At Work.

Η έρευνα αποκάλυψε, ότι πολλοί δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει κατάλληλο χώρο εργασίας στο σπίτι τους, με αποτέλεσμα να εργάζονται από τον καναπέ τους ή ακόμη και από το κρεβάτι τους. Οι ερευνητές μάλιστα δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο μίας εργαζόμενης στο μέλλον με τηλεργασία, την οποία ονόμασαν Άννα, για να δείξουν πιο αποτελεσματικά τι μας περιμένει. Η Άννα λοιπόν έχει αρκετές σωματικές παραμορφώσεις ως αποτέλεσμα της συνεχούς χρήσης του υπολογιστή, της έκθεσης στην οθόνη και της κακής στάσης του σώματος, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές, πιθανότατα αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας.

Στην εικόνα που έδωσαν στην δημοσιότητα, η Άννα έχει καμπούρα, κοιλιά, φαρδιά λεκάνη, κόκκινα και πρησμένα μάτια και τα δάχτυλα των χεριών της μοιάζουν με αρπακτικού. Ειδικοί συμβουλεύουν όσους εργάζονται από το σπίτι, να εφαρμόζουν κάποια μέτρα, για να διατηρούν την υγεία τους και να αποφύγουν να γίνουν σαν την Άννα.

«Όσοι δουλεύουν με τηλεργασία, θα πρέπει να κάνουν τακτικά διαλείμματα, για να τεντώνουν και να κινούν το σώμα τους, προκειμένου να αποφύγουν τους πόνους στην πλάτη και τον αυχένα», τονίζει ο ιδρυτής της United Medical Education, Μπράιν Κλαρκ. Συμβουλεύει επίσης να δημιουργούν έναν κατάλληλο χώρο εργασίας, που θα χρησιμοποιούν, όταν δουλεύουν από το σπίτι. «Η διαμόρφωση συγκεκριμένου χώρου εργασίας με εργονομικά έπιπλα είναι εξίσου σημαντική, για να υπάρχουν σαφή όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου», προσθέτει.

Η διευθύντρια της Proactive Healthcare, Σάρα Γκίμπσον, συνιστά από την άλλη να ακολουθούμε τον κανόνα «20-20-20» για να κάνουν διάλειμμα τα μάτια μας. «Η τήρηση του κανόνα 20-20-20 είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φροντίσετε τα μάτια σας εάν περνάτε μεγάλα χρονικά διαστήματα κοιτάζοντας την οθόνη. Κοιτάξτε μακριά από την οθόνη σας κάθε 20 λεπτά για 20 δευτερόλεπτα και επικεντρωθείτε σε κάτι που βρίσκεται 20 μέτρα μακριά», εξηγεί.