Ρεκόρ ισραηλινών εξαγωγών όπλων το 2022 – Το 25% πουλήθηκε σε αραβικές χώρες

Ρεκόρ ισραηλινών εξαγωγών όπλων το 2022 – Το 25% πουλήθηκε σε αραβικές χώρες

Οι συμφωνίες έχουν καταγγελθεί ως «προδοσία» από τους Παλαιστίνιους.

Οι ισραηλινές εξαγωγές όπλων έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ το 2022 και σχεδόν το ένα τέταρτο των εξαγωγών αυτών ήταν προς αραβικές χώρες με τις οποίες το Ισραήλ εξομάλυνε πρόσφατα τις σχέσεις του, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

Το υπουργείο, το οποίο επιβλέπει και εγκρίνει τις εξαγωγές αμυντικών προϊόντων, τόνισε ότι οι εξαγωγές προς τις «χώρες των Συμφωνιών του Αβραάμ» ανήλθαν σε 2,96 δισεκατομμύρια δολάρια πέρσι, το 24% του συνολικού ύψους των εξαγωγών.

Το 2021, οι εξαγωγές σε αυτές τις χώρες είχαν φτάσει τα 853 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 789 εκατομμύρια ευρώ), ή το 9% του συνόλου, σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΑΝ.

Από το 2020, το Ισραήλ έχει εξομαλύνει τις σχέσεις του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ, που συνήφθησαν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτές οι συμφωνίες προκάλεσαν ρήγμα στην κοινή αραβική θέση ότι καμία συμφωνία με το Ισραήλ δεν είναι δυνατή χωρίς την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Οι συμφωνίες έχουν καταγγελθεί ως «προδοσία» από τους Παλαιστίνιους.

«Η παγκόσμια αστάθεια αυξάνει τη ζήτηση για ισραηλινά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους και εργαζόμαστε διαρκώς για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Εγιάλ Ζαμίρ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτές οι εξαγωγές έχουν διπλασιαστεί μέσα στα τελευταία εννέα χρόνια, φτάνοντας το ποσό ρεκόρ των 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (11,5 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2022.

Το περσινό έτος, τα drones αντιπροσώπευαν το ένα τέταρτο των εξαγωγών και «πύραυλοι, ρουκέτες και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας» το 19%, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σύμφωνα με μια πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, το Βερολίνο επιδιώκει να εκταμιεύσει τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «Arrow 3». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιτροπή προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ επρόκειτο να αποδεσμεύσει σήμερα ένα πρώτο πακέτο 560 εκατομμυρίων ευρώ για μια προσυμβατική συμφωνία με το Ισραήλ.