Αναζωπυρώνει την ένταση στο βόρειο Κόσοβο η σύλληψη ενός Σέρβου

Αναζωπυρώνει την ένταση στο βόρειο Κόσοβο η σύλληψη ενός Σέρβου

Οι σειρήνες στην Βόρεια Μιτρόβιτσα ήχησαν και εκατοντάδες Σέρβοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο κέντρο της πόλης

Ένταση προκαλεί στο βόρειο Κόσοβο η σύλληψη, σήμερα, Τρίτη, ενός Σέρβου ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τα επεισόδια της 29ης Μαΐου στην πόλη Ζβέτσαν όταν συγκρούστηκαν Σέρβοι διαδηλωτές με την δύναμη της KFOR. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου Τζελάλ Σβετσλία συνελήφθη ο αρχηγός της οργάνωσης «Πολιτική Προστασία» ο οποίος φέρεται ότι υποκίνησε και οργάνωσε τις επιθέσεις κατά των μελών της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης και των αστυνομικών.

«Η εποχή των εγκληματικών συμμοριών στα βόρεια της χώρας μας έχει τελειώσει. Όλα τα άτομα ή οι εγκληματικές ομάδες που παραβίασαν την ασφάλεια και τη συνταγματική τάξη της Δημοκρατίας του Κοσόβου θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη» αναφέρει στην δήλωση του ο Τζελάλ Σβετσλία.

Όπως αναφέρουν τα σερβικά ΜΜΕ η σύλληψη έγινε μέσα σε κατάστημα στην βόρεια Μιτρόβοτσα από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου. Κατά την διάρκεια της επιχείρησης η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να απωθήσει ομάδα Σέρβων που προσπαθούσε να εμποδίσει την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων. Οι σειρήνες στην Βόρεια Μιτρόβιτσα ήχησαν και εκατοντάδες Σέρβοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο κέντρο της πόλης, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο διευθυντής του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης Πέταρ Πέτκοβιτς καταδίκασε την αστυνομική επιχείρηση στην Βόρεια Μιτρόβιτσα δηλώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι δεν ενδιαφέρεται για την διατήρηση της ειρήνης αλλά επιδιώκει συγκρούσεις και πόλεμο». Ο Πέτκοβιτς κάλεσε την διεθνή κοινότητα να παρέμβει και ανακοίνωσε ότι αύριο έρχεται στο Βελιγράδι ο διοικητής της KFOR για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αρχηγό του ΓΕΣ της Σερβίας.