Κύπρος: Στα κατεχόμενα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν

Κύπρος: Στα κατεχόμενα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν

Έδιωξαν Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο κατά τη συνάντηση του με τον Τατάρ

«Ελπίζουμε στη νέα μας εποχή να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας με το όραμα του Αιώνα της Τουρκίας», ανέφερε από τα κατεχόμενα της Κύπρου όπου έφθασε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Τουρκοκυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Ατατούρκ και υπέγραψε το βιβλίο μνήμης. Όπως αναφέρουν τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, οι πολίτες περίμεναν ώρες για να δουν τον Ερντογάν και τον υποδέχτηκαν με συνθήματα. Σημειώνεται πως, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Τούρκος πρόεδρος έχει επαφές με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ουστέλ. Αναμένεται επίσης να συζητηθεί το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, η λύση των δύο κρατών στο νησί, η πρόσφατη κατάσταση στα Βαρώσια και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Τον Ερντογάν συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Ενέργειας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Μεταφορών, καθώς και ο Διευθυντής Επικοινωνιών, ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας και ο Εκπρόσωπος του ΑΚΡ. Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε με το προεδρικό αεροσκάφος στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, συνοδευόμενος από μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου και την σύζυγό του Εμινέ.

Εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σταμάτησε στην είσοδο του αεροδρομίου, χαιρέτησε και συνομιλησε με κόσμο που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς εκεί για να τον υποδεχθεί, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Τρία κράτη, ένα έθνος», «Αγάπη μας η Γαλάζια Πατρίδα», καθώς και σημαίες της Τουρκίας, του ψευδοκράτους και του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα μεταβεί αύριο ο Τούρκος πρόεδρος.

Έδιωξαν Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο κατά τη συνάντηση Ερντογάν-Τατάρ

Εν τω μεταξύ, από τις Τουρκοκυπριακές αρχές απαγορεύτηκε στον δημοσιογράφο της Γενί Ντουζέν και αρθρογράφο, Σερχάτ Ιντσιρλί, που ασκεί συχνά κριτική στην πολιτική της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν, η είσοδος στο λεγόμενο «Προεδρικό» για να καλύψει την συνάντηση και τις δηλώσεις των Ερσίν Τατάρ και Ταγίπ Ερντογάν. Όπως αναφέρει η Γενί Ντουζέν στην ιστοσελίδα της, ο Ιντισλί μετέβη εκεί, μπήκε στο χώρο και ενώ βρισκόταν εκεί για 40 λεπτά, ένας «αστυνομικός» τον πλησίασε και του ζήτησε να αποχωρήσει.

Όπως δήλωσε ο δημοσιογράφος στην Γενί Ντουζέν, ο ίδιος διαπιστεύθηκε γι’ αυτή την συνάντηση από τις 9 Ιουνίου και έφερε σήμερα, όταν πήγε στο «προεδρικό» την δημοσιογραφική του ταυτότητα κι έτσι εισήλθε. Ωστόσο, του ζητήθηκε να φύγει, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, λέγοντας του απλώς ότι «η είσοδος απαγορεύεται». Να σημειωθεί, ότι τον περασμένο Φεβρουάριο ο Ερσίν Τατάρ άσκησε τέσσερις μηνύσεις εναντίον του Σερχάτ Ιντσιρλί για δυσφήμισή του σε άρθρα που είχε γράψει τον Ιούλιο του 2022.